Laatste update 17:34
4.496
70

Journalist

Ewoud Kieviet is freelance journalist die werkt voor verschillende landelijke en regionale omroepen als verslaggever en redacteur

Hoe Kuzu en Öztürk het nalaten de Turkse Nederlanders te verenigen

Juist nu kan Kuzu laten zien dat DENK staat voor eenheid, verdraagzaamheid en ‘wederzijdse acceptatie’

Geen leugens vertellen hè!”, ze zei het met een opgeheven vinger. Ik schatte haar halverwege de dertig, ze droeg een hoofddoek en een jeans. Met haar andere hand droeg ze een rode vlag van Turkije. Ik stamelde dat ik gewoon mijn werk deed. “Nee, jij vertelt alleen maar leugens, net als de andere Nederlandse media!”, zei ze nog feller terwijl ze wees naar mijn microfoon.

Dit voorval speelde zich af op 16 juli, halverwege de Erasmusbrug in Rotterdam waar zich die dag zo’n duizend Turkse Nederlanders hadden verzameld voor een demonstratie tegen de couppoging van de dag ervoor. In haar woorden klonk de echo van Tunahan Kuzu die in een filmpje waarschuwt voor de Nederlandse media als ‘poortwachters van de gevestigde orde’ die je niet moet geloven. “Trap er niet in!”, sprak Kuzu.

Pal onder de Erasmusbrug op het Willemsplein hield diezelfde Kuzu die zaterdag een speech, waarin hij de couppoging veroordeelde en zijn gehoor opriep zich uit te spreken tegen de plegers van de coup. Voor en na zijn speech riep de uitzinnige menigte ‘Tunahan, Tunahan.”

Veel jongeren maken ook selfies met de voorman van DENK. Dat deel van de Turkse Nederlanders dat aanhanger is van de Gülen-beweging was niet bij de demonstratie in Rotterdam. Het was duidelijk dat deze Erdogan-aanhangers dé achterban zijn van Kuzu.

Een groot deel van deze Turkse Nederlanders kijkt dagelijks naar de Turkse staatstelevisie, waar westerse media stelselmatig worden beschuldigd van leugens. Erdogan wees al diezelfde zaterdag de geestelijke Fethullah Gülen aan als brein achter de mislukte staatsgreep en opende een heksenjacht op zijn aanhangers. Achtereenvolgend werden duizenden rechters, docenten, journalisten en militairen opgepakt die gelieerd zijn aan Gülen.

In Nederland werden politici, journalisten en gewone moskeebezoekers die Gülen aanhangen uitgescholden en bedreigd. Ook Nederlandse journalisten kregen verwensingen naar het hoofd geslingerd door de opgehitste Erdogan-aanhangers. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam deed meteen na het roerige weekend een dappere poging om de Nederlandse Turken met elkaar om de tafel te krijgen. Een aantal Rotterdamse moskeeën sloeg de uitnodiging af, omdat ze niet met ‘de terroristische organisatie van Gülen’ wilden praten.

Sinds de mislukte poging van Aboutaleb om de verschillende Turkse groeperingen met elkaar om tafel te krijgen, rommelt het in de Turkse gemeenschap. Erdogan-aanhangers tonen trots hun Turkse vlag terwijl Gülen-aanhangers bedreigingen in hun mailbox krijgen en niet meer naar Turkije durven te reizen. Tunahan Kuzu en zijn partij DENK houden zich intussen stil. Nederlandse media krijgen geen contact met de politicus en ook via de ‘eigen kanalen’ als Youtube, Facebook en Twitter laat DENK zich niet uit over de kwestie.

Juist nu kan Kuzu laten zien dat DENK staat voor eenheid, verdraagzaamheid en ‘wederzijdse acceptatie’, door de Erdogan-aanhangers tot rust te manen. Juist hij kan met zijn status onder Turkse jongeren iets betekenen. Dat doet hij niet, liever koestert hij zijn populariteit onder de Erdogan-kiezer. Door dit na te laten, laat deze talentvolle politicus een unieke kans liggen de Nederlandse Turken te verbinden in Nederland en te doen wat Aboutaleb niet lukte: Hun blik op Nederland te richten om er hier samen wat van te maken. In plaats daarvan kijkt hij stilzwijgend toe hoe Turkse spanningen worden geïmporteerd.

cc foto: liv

Geef een reactie

Laatste reacties (70)