559
21

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Hoe leit dit kindeke hier in de kou

Leers moet onmiddellijk maatregelen nemen om te voorkomen dat vluchtelingen nog bij temperaturen onder nul uit het asielzoekerscentrum worden gezet

Het is beneden alle peil als mensen bij vrieskou om wat voor reden dan ook op straat worden gezet, want overnachten is dan al gauw levensbedreigend. Dat geldt voor daklozen en voor asielzoekers net zo goed. De achtergrond van het op straat staan doet er niet toe.

Minister Gerd Leers dient daarom maatregelen te nemen zonder zich te bekreunen om gedoogakkoorden, verkiezingsbeloftes of de koude hand van Wilders en Fritsma, die hij zo dicht bij zijn magere nek weet. Mensen op je grondgebied tegen bevriezing beschermen is een basale taak van de overheid. Daarom dient minister Leers onmiddellijk maatregelen te nemen om te voorkomen dat vluchtelingen nog bij temperaturen onder nul uit het asielzoekerscentrum worden gezet.

Of hij al dan niet met steun van het CDA die maatregelen neemt, is onbekend.  Maar een zekerheid, vrienden en vriendinnen, een zekerheid hebben wij wel: over drie weken zit de minister pontificaal vooraan in de kerk bij de nachtmis. De christendemocratische fractieleden zullen trouwens met Kerstmis allemaal wel onder de preekstoel te vinden zijn. De kans is dan groot dat zij daar dan onder de bogen en in het zicht van de Allerhoogste het mooiste kerstlied van de hele wereld zullen aanheffen, waar ik – dat  is beloofd voor de kerstdagen – nog een apart stukje over zal schrijven, maar hier is het alvast:

Hoe leit dit kindeke hier in de kou;
Ziet eens hoe alle zijn ledekens beven,
Ziet eens hoe dat het weent en krijt van rouw!
Na, na, na, na, na, na Kindeke teer,
Ei, zwijg toch stil, sus, sus!
En krijt niet meer.

Sa, ras, dan Herderkens, komt naar de stal:
Speelt op uw vedelkens voor dit teer lammeke:
Speelt er dan zachtje tot het slapen zal!
Na, na, na, na, na, na Kindeke teer,
Ei, zwijg toch stil, sus, sus!
En krijt niet meer.

En gij, o engeltjes, komt naderbij;
Zingt dan uw liedekens voor dit lief kindeke:
Wilt het vermaken met uw melodij;
Na, na, na, na, na, na Kindeke teer,
Ei, zwijg toch stil, sus, sus!
En krijt niet meer.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (21)