1.950
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe maak je een vrouw gelukkig? Val tegelijk met haar in slaap!

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de rol van slaap in relaties

Ai, een gevaarlijk berichtje: vrouwen zijn tevredener over hun relatie als ze als koppel synchroon slapen. Dat wil zeggen dat ze op dezelfde momenten slapen en wakker zijn. Daar zitten heel wat mannen mee die nu onmiddellijk te horen krijgen: “Ja Jan slaapt door alles heen. Die snurkt de hele nacht en ik lig maar te draaien.”

We weten al dat getrouwde stellen vaker synchroon slapen dan als ze met een onbekende slapen. Tja, wie gaat er nou met een onbekende slapen? Die kennis is gebaseerd op observatie van individuele mensen. In het onderzoek dat deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep verscheen werd gekeken naar 46 stellen. Beide partners moesten een vragenlijst invullen over hun tevredenheid met de relatie. Vervolgens kregen ze tien dagen lang een actigraaf mee. Dat is een hulpmiddel om vast te stellen wanneer mensen slapen en wanneer ze actief zijn. Dus wees gerust: de slaap werd objectief vastgesteld en het onderzoek was niet gebaseerd op het oordeel van de partner.

Waken
Uit het onderzoek kwam dat koppels die in hetzelfde bed slapen (ja je hebt ook mensen die in aparte bedden of zelfs aparte kamers slapen) hetzelfde slaap-waak ritme ontwikkelen. Dat betekent dat ze minstens op basis van een minuut tot minuut meting 75 procent van de tijd op het zelfde moment slapen en waken. Ook vonden de onderzoekers dus dat waarmee ze de media haalden: als de vrouw (maar niet de man) ontevreden over de relatie was, dan sliepen ze niet op dezelfde momenten.

Waarom? Dat weten de onderzoekers niet. Misschien lag ze te piekeren over de vraag: ‘Hoe kom ik van Jan af?’ Of misschien hadden ze gevreeën en sliep Jan nadat hij lekker klaargekomen was in, en bleef Jan’s partner die dat niet had meegemaakt nog lang wakker met onvervulde verlangens. Dat vertellen de onderzoekers helaas niet.

Zouden ze dat trouwens op de actigraaf kunnen zien?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)