1.596
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe mensen vrijen

Iedere dag een gezond weetje, vandaag: Wat is er interessant aan het gegeven dat tweederde van de jongeren in de VS aan orale seks doet?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Hoe mensen vrijen is op zich niet erg interessant. Of je het nu op een pornozender bekijkt of voor een wetenschappelijk verslag mensen erover ondervraagt, het blijft een vorm van voyeurisme. Dat de US Centers of Disease Control (het Amerikaanse RIVM) heeft onderzocht dat tweederde van de jongeren aan orale seks doet laat me daarom koud.

Ik zou ook niet weten hoe dat in Nederland is, maar gezien het feit dat seksuele cultuur tegenwoordig geglobaliseerd is en taboes overal zo´n beetje verdwenen zijn, zullen de cijfers in ons land wel niet veel anders zijn. En wie kan het schelen of het drievierde of de helft in Nederland is?

Cijfers suggereren exactheid die rond zulke onderwerpen enigszins lacherig stemt. Wat doe je als je opgebeld wordt en gevraagd of je aan een enquête meedoet en je wordt gevraagd hoe vaak je aan orale seks doet? Waarom is het ook zo interessant?

Bij zo´n bericht uit de Verenigde Staten moet ik denken aan Bill Clinton en Monica Lewinsky. Die hadden orale seks en Bill hield bij hoog en bij laag vol dat hij geen seks met haar had gehad omdat het bij seks gaat om de penis in de vagina en dan heen en weer. ‘I did not have sex with that woman.’ Ik weet niet of tweederde of drievierde van de wereldbevolking van die uitspraak opkeek, maar in het New England Journal of Medicine verscheen in die tijd een onderzoek waaruit bleek dat het merendeel van de jongeren orale seks niet als seks beschouwt. Het kostte de hoofdredacteur van het medische vakblad in 1999 zijn baan omdat hij ervan beschuldigd werd de waardevolle naam van het tijdschrift te hebben misbruikt voor politieke motieven.

Tsja, de Verenigde Staten… Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat een kwart van de jongeren in de VS aan orale seks doet voor ze aan ‘echte seks’ beginnen.

Het weetje van donderdag nog eens nalezen: Het verband tussen de crisis en het aantal zelfmoorden

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)