Laatste update 16:37
7.386
36

Redacteur, radiomaker

Joyce Brekelmans (1981) is een nieuwsjunk met culinaire neigingen en een zwak voor woordgrappen. Zij werkt sinds 2013 als redacteur en radiomaker bij BNNVARA en was daarvoor actief als freelance journalist en columnist.

Hoe moslims Pasen bedreigen maar Kerstmis hebben gered

Pasen, Pinksteren, Kerst: voor populisten is niets heilig

Nederland heeft een nieuwe paastraditie. Naast het verorberen van gênante hoeveelheden chocolade-eitjes, het gedweep met The Passion en het behangen van zo’n beetje elke winkel met vrolijk gekleurde tulpen, paashazen en -takken is het tegenwoordig ook goed gebruik om vanaf Aswoensdag te bakkeleien over de islamisering die het paasfeest zou bedreigen. Dat het aantoonbaar gelul is waar slechts een handjevol chronisch gepanikeerden zich druk over maken, heeft de politiek er echter niet van weerhouden om de populistische Paasvuren eens lekker op te stoken.

HEMA
Van de PVV mogen we dergelijke fratsen verwachten, maar vooral de VVD grossierde de afgelopen jaren in hysterische uitspraken over oprukkende feeststollen, verstopeitjes en – quelle horreur – lentefeest in de HEMA. Media als de Telegraaf en het AD haakten daar gretig op in met berichtgeving over paasvieringen die ‘afgezwakt’ zouden worden omdat kinderen van moslimhuize een paastak droegen tijdens de optocht in plaats van een kruis.

Pasen, Pinksteren, Kerst: voor populisten is niets heilig. Dat bleek wel toen onze premier blijkbaar niets zinnigers aan de joods-christelijke cultuur bij te dragen had dan de opmerking dat het toch niet de bedoeling kon zijn dat mensen elkaar ‘Prettige Feestdagen’ gingen wensen in plaats van een ‘Vrolijk Kerstfeest‘.

En Jezus trad naderbij en sprak tot hen, zeggende: ‘Doe normaal.’

Grappig genoeg zijn het dezelfde mensen die er als de kippen bij zijn om te gillen dat anti-racisten geen ‘discussies uit Amerika moeten importeren’ die met een aantekeningenblokje Fox News kijken om te midden van de kerstbomen, kersttruienborrels, kerstdiners, kerstcadeau’s, kerstliedjes en kerstmannen een jaarlijkse ‘War on Christmas’ te proclameren. En vervolgens straal genegeerd te worden door zo’n beetje heel Nederland en de moslims die zogenaamd aan het front zouden staan in het bijzonder.

Isa
Sterker nog, in tegenstelling tot seculiere Nederlanders blijken Nederlandse moslims juist wel geïnteresseerd in de religieuze aspecten van de kerstviering. Een directeur van een van oorsprong katholieke basisschool vertelde me van de week hoe zijn school graag met de tijd meegaat en – omdat de meeste ouders op zijn school niet meer praktiserend gelovig zijn – een paar jaar terug geprobeerd had om te kerstviering wat kleiner te houden. Waarop er onmiddellijk actie werd ondernomen door de moslimouders omdat Jezus (Isa) ook in de islam als een belangrijke profeet wordt gezien en zij het belangrijk vonden om tradities in ere te houden.

Daarmee laten zij zien wat de kern van tradities zou moeten zijn: dat je eruit haalt wat voor jou van waarde is en dat je openstaat voor wat cultuur te bieden heeft. Tradities sterven niet uit als er iets verandert, tradities sterven uit als mensen stoppen met vieren. En als er iets niet feestelijk is, dan is het wel gezeik over islamisering, dus ik stel voor dat we die fase volgend jaar gewoon overslaan en in plaats daarvan de dag herdenken dat Max Pam Nederland de les las over Pasen. Of iets met Jezus, ook goed.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (36)