2.021
29

Dichter

Opgeleid als redacteur en journalist, assistent medische correspondentie, driekwart hbo-verpleegkunde voltooid en dichter.

Hoe nepnieuws om zich heen grijpt

Geen gesjor aan en geen gedoe bij ouderen die dat niet willen: dat is alles wat Corinne bedoelt en daar sta ik volledig achter

Hoe nepnieuws nu weer om zich heen grijpt… mensen geloven wat in hun straatje past. Zo ook als het gaat om wat Corinne Ellemeet afgelopen week zei. Ik wil nog een keer herhalen wat ik al op Twitter meldde, al heb ik er heel grote moeite mee om aandacht te vragen voor een lichamelijk akkefietje. Er zijn immers zo veel ergere dingen.

Ik heb een nierkwaal die langzaam progressief is. Als ik een vrij streng dieet houd, stoppen mijn nieren ermee als ik ongeveer rond de 72 jaar oud ben. Als ik geen dieet volg, geven ze het waarschijnlijk een paar jaar eerder op. Om precies te zijn voordat ik de leeftijd heb bereikt waarop je volgens het frame geen behandeling meer zou krijgen als Ellemeet haar zin krijgt. Als ik dit overtrokken frame zou geloven, zou ik vanaf vandaag alles gaan eten wat verboden is en flink feest gaan vieren. Misschien zou ik dan ook wel een super-interessante stressbaan voor 80 uur per week gaan zoeken om mijn bloeddruk nog wat verder op te voeren. En o ja, een blaasontsteking zet mijn nieren ook op achterstand. Om die makkelijker op te lopen moet je weinig drinken en toiletten zo lang mogelijk vermijden.

Lukt dit ‘crisisplan’, dan ben ik rond de 65 als ik niervervangende behandeling nodig heb en zou ik er dus wel een mogen ontvangen volgens GroenLinkshaters.

Onbetaalbaar
Ik doe dit echter niet. Ik hoop dat ik heel, heel misschien zo oud ben bij nierfalen dat ik geen donornier ‘hoef’ aan te nemen. Iets onbetaalbaars krijgen valt namelijk helemaal niet mee. Ik ben daar echt niet goed in (Op dit moment zou ik achter elkaar een nier accepteren als het nodig was, hoe ontzettend moeilijk ook – maar als ik 76 ben niet meer).

Als je boven de 70 bent, krijg je via de wachtlijst overigens geen donornier van iemand onder de 70. Waarschijnlijk ben ik hoe dan ook op een levende donor aangewezen.

Gesjor en gedoe
Daarbij ben ik het type mens dat misschien liever niet verder wil leven bij dementie. Ik zou me heel, heel diep schamen als ik voor de dood zou kiezen terwijl ik vorig jaar nog een donornier kreeg waar genoeg 30-jarigen op zitten te wachten. Ik heb de twijfelachtige ‘luxe’ dat ik op gegeven moment een keuze heb: stop dan de behandeling en ik ben er geweest. Geen gesjor aan en geen gedoe bij ouderen die dat niet willen: dat is alles wat Corinne bedoelt en daar sta ik volledig achter. Wie toch graag verder leeft, wil zij wel degelijk een behandeling gunnen.

Veel ouderen gaan automatisch mee met wat een arts voorstelt en veel artsen kijken alleen naar het fysieke systeem waarin ze zijn gespecialiseerd. Ik denk altijd zelf met dokters mee door mijn voor driekwart voltooide opleiding hbo-verpleegkunde. In ‘mijn tijd’ leerde ik daar al dat de verpleegkundige eigenlijk als taak heeft om patiënten te beschermen tegen zinloze behandelingen die de kwaliteit van leven te veel aantasten. De patiëntenvereniging raadt aan goed te overwegen of je wel loodzware nierdialyse wilt als je al ouder bent en sommige ziekenhuizen gaan daarover nu al in gesprek met patiënten. In feite is er niets nieuws onder Corinnes zon.

Omdat mijn bloeddruk niet op mag lopen kan ik helaas niet op reacties ingaan, waarvoor hartelijk dank.

Cc-foto: Ziekenzorg CMrMt

Geef een reactie

Laatste reacties (29)