Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe Opstelten mijn leven veranderde

  •  
10-03-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Hij heeft met zijn beslissingen een ravage achtergelaten
Op een bepaalde manier heb ik mijn bescheiden bekendheid grotendeels te danken aan Opstelten. Ik werd immers aanvankelijk bij RTL Late Night uitgenodigd om uit te leggen waarom Opstelten zijn derde nominatie voor de Big Brother Awards dik verdiend had. Dit belangrijke onderwerp werd helaas overschaduwd door een ongepland maar veel aandacht trekkend debat over het al dan niet overmatig gebruik van harddrugs door volkszangers omdat VVD-supporter Gordon in de uitzending verklaarde Opstelten ‘een charmante man’ te vinden en veranderde vervolgens het gespreksonderwerp. Waarna het gesprek ontspoorde.
Privacy-voorvechters ‘dankzij’ Opstelten Bij zijn aftreden, nu tien jaar later, kijk ik met hele andere gevoelens dan trots en positiviteit terug op zijn politieke beleid. Ik durf zelfs te stellen dat ik niet zou doen wat ik nu doe, als Opstelten er niet geweest was. Zonder Opstelten’s rampzalige minachting voor grondrechten en zonder zijn onnozele maar verbeten kruistocht tegen privacy, waren er immers geen privacy-voorvechters als ik nodig geweest. De ironie van het feit dat zijn partij de termen “vrijheid en democratie” in haar naam voert, verbaast me keer op keer. Want in een permanente surveillance-staat, kun je nooit echt vrij zijn.
Opa Opstelten mag dan nu eindelijk weg zijn, hij heeft met zijn beslissingen een ravage achtergelaten in het Nederlandse mensenrechtenlandschap. Een klein overzicht van zijn nalatenschap.
– Opstelten kreeg afgelopen jaar nog de Big Brother publieksprijs als grootste privacy-schender. Dit voor het in stand houden van de dataretentiewet. Die overigens volledig in strijd is met artikel 8 van het Europees mensenrechtenverdrag. Bij zijn ontvangst toont hij totale minachtig voor de serieuze betekenis van deze prijs, door met een grappig bedoelde ‘gelekte cable’ te reageren.
– Een jaar eerder, in 2013, gunde het publiek hem dezelfde award ook al. Ook zijn plan om de politie toe te staan computers te hacken, het zogenaamde ‘terughackvoorstel’ leverde hem de prijs op. Want in de denkwereld van Opstelten bestrijd je misdaad natuurlijk het beste gewoon met misdaad.
– Ook in 2010 zagen we Ivo de Big Brother Award show stelen, toen hij de prijs krijgt uitgereikt  vanwege het voorstel om automatisch gescandekentekens vier weken te bewaren. Onacceptabel, volgens de Raad van State, maar de kritiek liet Ivo ‘Teflon’ Opstelten ook toen koud.
– Niets voor niets gingen de geruchten rond dat Opa Ivo een beetje seniel begon te worden, en anders zorgde zijn interview met Powned daar wel voor. Hierin wist hij zich niet meer te herinneren dat hij Kamervragen had beantwoord over de spionagedrone die hij zojuist had ingezet. Of schijnbaar dat hij dit uberhaupt had gedaan.
– Ook als burgemeester van Rotterdam blunderde hij in 2006 al. Hij moest toen diep door het stof omdat hij een kunstwerk had laten verwijderen in de nasleep van de moord op Theo van Gogh. Hij gaf toe dat het vernietigen van de spreuk ‘Gij zult niet doden’ ‘verkeerd’ was geweest. En bovendien in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Way to go, Ivo.
– Vorig jaar liet hij nog eens blijken niet zoveel op te hebben met persvrijheid. Hij verzocht journalisten een interview met hem niet uit te zenden. Hierin liet hij per ongeluk blijken weer totaal geen verstand van zaken te hebben, dan wel te liegen over het intrekken van de Nederlandse nationaliteit.
– Ook met zijn uitspraak over de zaak tegen zijn Minerva-vriend Demmink “Het was niks, het is niks en het zal niks worden.” maakte hij geen nieuwe vrienden. In tegendeel, zes voormalig gevangenisdirecteuren deden aangifte tegen de minister wegens sabotage van de rechtsgang.
Criminaliseren van onschuldige burgers Dit is slechts een kleine en min of meer willekeurige greep uit de collectie Opstelten-blunders. Ik zal maar niet eens over zijn crimefighter-collega Teeven beginnen. Het mag duidelijk zijn dat dit duo het niet zo nauw nam met de burgerrechten van het Nederlandse volk. Ze grepen elke gelegenheid aan om onschuldige burgers verder te criminaliseren en Nederland uit te bouwen tot één van de meest geavanceerde surveillance-staten van de wereld. Als je niks verkeerd doet, heb je immers niks te verbergen.
Nu blijkt dat deze politici zélf genoeg verkeerd deden en ook alles op alles zetten om dit te verbergen. Hun VVD-slogan “Meer straf en minder begrip voor criminelen” gaat blijkbaar niet voor henzelf op. Dit ondanks het feit dat ze het volk dat ze zouden moeten dienen, hebben belazerd. Het is een zegen voor het land dat deze twee schimmige figuren eindelijk van het pluche verdwijnen.
Laten we hopen dat deze verregaande aanval op onze democratische structuur daarmee een halt wordt toegeroepen en de schade die tot nu toe door Opa Opstelten is aangebracht teruggedraaid wordt. Ik, en velen met mij, willen dolgraag ons ooit zo veilige, democratische kikkerlandje terug, zodat we ons ook weer met luchtigere zaken bezig kunnen houden. Want dat we in 2015 nog voor basale grondrechten tegen onze eigen overheid moeten strijden, is natuurlijk te absurd voor woorden.  

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.