578
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe precies zijn jouw beslissingen?

Je grootte van je pupillen verraden je precisie

Hoe precies zijn onze beslissingen? Moeten we hier naar links of kunnen we beter rechtdoor rijden? Moeten we remmen omdat daar rechts een fiets aankomt of kunnen we er nog net langs? Als we iets besluiten op basis van bevindingen kan de uitkomst nogal verschillen.

De een blijkt betere beslissingen nemen dan de ander. Waar ligt dat aan? Valt het te voorspellen? Het zou wel fijn zijn als we iets konden doen om onze beslissingen nauwkeuriger te maken. Onderzoekers uit Leiden hebben ontdekt dat aan de pupillen te zien is hoe accuraat onze beslissingen zijn. Het hebben van grote pupillen voorspelt slechtere beslissingen.

Wat mij betreft heeft het begrip focussen hiermee een geheel nieuwe
betekenis gekregen. Het onderzoek werd gedaan met 26 vrijwilligers bij wie voor en tijdens uit te voeren opdrachten de pupilgrootte werd vastgelegd. De opdrachten die de deelnemers uit moesten voeren leken sterk op alledaagse dingen die mensen dagelijks doen en waarbij ze voortdurend beslissingen moeten nemen.

Grote pupillen aan het begin van de opdracht als de deelnemers nog niet wisten wat er ging komen bleken samen te hangen met grotere respons, maar bij analyse van de genomen beslissingen als de informatie over de opdracht was gegeven bleek dat geen voordeel te zijn, want grote pupillen voorspelden slechte beslissingen. Ook waren de genomen beslissingen bij mensen met grote pupillen niet erg consistent.

De consequenties van zo’n onderzoek? Ik weet het niet zo goed en heb het gevoel dat de onderzoekers het ook niet goed weten. Voortaan niet met wijde pupillen de snelweg op? Leren je pupillen te focussen? Verwarrende informatie buiten sluiten zodat je je beter kunt focussen en leidt dat dan ook tot het focussen van de pupillen? Ligt het aan het karakter van iemand en hebben dromers grotere pupillen? Bij zo’n onderzoek vraag ik me bovendien altijd af hoe mensen erop komen dat te gaan doen. Dus eigenlijk: wat deed ze beslissen om dit eens te onderzoeken en was het voorspelbaar dat het uit zou draaien op een goede beslissing? Of kwam het doordat de apparatuur voor het monitoren van de pupilgrootte beschikbaar was en ze dachten “kom laten we het ook eens doen bij mensen die een beslissing moeten nemen”, een gokje dus.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)