742
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe staat het met je emotionele intelligentie?

Mensen met emotionele intelligentie nemen verstandiger beslissingen

Stress beïnvloedt de beslissingen die je neemt. Je gaat na een ruzie thuis naar je werk en vervolgens ben je minder goed in staat om je werk te doen. Je bent te laat vertrokken, komt nog in een file terecht en als je dan eindelijk arriveert waar je moet zijn is de kans groot dat je verkeerde besluiten neemt. Geldt dat voor iedereen? Nee, mensen met emotionele intelligentie nemen verstandiger beslissingen.

Maar wat is nu precies emotionele intelligentie? Als je het niet weet heb je het waarschijnlijk niet. Emotionele intelligentie is de vaardigheid om te begrijpen waar je emotie vandaan komt. Je stress en opwinding bij je werk komen niet van je werk zelf, maar van die ruzie thuis of van de file waar je in zat waardoor je bang was te laat te komen op die belangrijke afspraak. Er is hoop, want je schijnt het te kunnen leren.

In een eerste experiment stelden de onderzoekers de mate van emotionele intelligentie van de proefpersonen vast. Vervolgens moesten ze beslissingen nemen over het investeren van geld. De personen met emotionele intelligentie deden dat veel beter. In een tweede experiment werd aangetoond dat je mensen kunt helpen zich bewust te worden dat de emoties voorafgaande aan het nemen van een beslissing niets te maken hebben met het besluit dat je nu moet nemen. Je moet jezelf een beetje leren kennen.

Simpel dus. Je mist je trein en je weet dat je eindelijk een afspraak hebt met degene waar je al een tijd in stilte verliefd op bent. Niet in paniek raken. Denk aan wat het ergste is dat je kan overkomen. Je kan te laat komen. Dat is alles. Ja, je stille liefde kan ook verdwenen zijn, maar in dat geval word je een ellendige relatie bespaard, want met iemand die zo ongeduldig is zal je heel wat stress hebben in je leven en met weinig emotionele intelligentie betekent dat waarschijnlijk dat je in je verdere leven nooit meer een goede beslissing neemt.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:
Hoe Bill Gates investeert in veilig en lekker seksen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)