3.684
41

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe vaak moet de wetenschap aantonen dat vaccinatie veilig is

Laat complottheorieën niet ten koste gaan van kinderen die gewoon gevaccineerd moeten worden

Met regelmaat ontvang ik mails of tweets van mensen die me duidelijk willen maken dat het onverstandig is om kinderen te vaccineren. Waarom willen ze andere mensen zo graag overtuigen van hun eigen mening over het belang van het niet vaccineren? Ik vind het net zo irritant als mensen die me vragen of ik geïnteresseerd ben in het woord van god. Ze onderschatten me. Ik ken de bijbel van binnen en buiten en heb geen behoefte me bij een geloofsgemeenschap aan te sluiten. Ik ben naar de doktersmulo geweest, heb mijn medische literatuur goed bijgehouden gedurende mijn leven als arts, had vaak een kritische mening over hoe geneesmiddelen werden gebruikt en weet voldoende over vaccinatie.

Ik heb overigens ook de artikelen gelezen waarop vaccinatiecritici zich beroepen.

Iedereen is natuurlijk vrij te geloven wat hij of zij wil, maar geloof is niet de basis waarop we ons in een democratie laten sturen. Als er beslissingen moeten worden genomen willen we graag weten hoe het zit en daarom gebruiken we de meest democratische methode die er is. We toetsen een veronderstelling. Dat toetsen moet voldoen aan verschillende regels om te voorkomen dat er belangen en geloofsoordelen een rol gaat spelen. Dat heet wetenschap. En dan discussiëren we erover en komen tot een conclusie. Daar mag je nog altijd aan twijfelen. Alleen is het dan ethisch om andere mensen niet te proberen te verleiden tot gedrag dat schadelijk is.

Hoe vaak is er al niet aangetoond dat vaccinatie levens redt, ziekte voorkomt en goed is voor het welzijn van kinderen? In 2011 werden 1000 van die onderzoeken naar voordelen en risico´s van vaccinatie onder de loep genomen. Vervelend voor de critici maar vaccinatie blijkt veilig. Het mag niet baten, want nog steeds zijn er veel slimme mensen die denken dat we maar niet zouden moeten vaccineren. Vroeger waren het mensen met religieuze overtuigingen die ervan overtuigd waren dat god de wereld bestuurt en dat de mens zich daar niet mee moet bemoeien. Ze waren getuige geweest van het rampzalige gevolg van polio of mazelen, maar accepteerden dat als god´s wil. De mensen die tegenwoordig geloven dat er iets mis is met vaccinatie van kinderen zijn opgegroeid in een wereld vrij van de gevolgen van zulke ziekte, hebben geen duidelijke religieuze achtergrond en geloven in een groot complot van de medische wereld waarin men slechts uit is op zelfverrijking en te dom is om de werkelijkheid te zien.

Wat hebben die critici nu van hun kant voor wetenschappelijk onderzoek te bieden? Ze komen altijd aan met het onderzoek van Andrew Wakefield dat in 1998 in de Lancet gepubliceerd werd, waaruit een mogelijke relatie tussen vaccinatie tegen mazelen, bof, Rode hond en het ontstaan van autisme zou blijken. Het was een klein onderzoek onder mensen die Wakefield kende. Hij is door een burgerrechter veroordeeld omdat hij de feiten in het onderzoek vervalst heeft en het onderzoek is ongeldig verklaard. Vreselijk als je anno 2014 nog met dat onderzoek loopt te wapperen.

Er is weer een onderzoek geweest om naar de risico´s te kijken. Het verscheen afgelopen week in het medische vakblad Pediatrics. Het gaat hierbij ook om een analyse van bestaande onderzoeken. Dit maal zijn het er 67 waaronder dat onderzoek dat ik al noemde van 1000 onderzoeken. Als je alles helemaal binnenste buiten keert blijkt opnieuw dat vaccinatie belangrijk voor de gezondheid van je kinderen is. Er is geen verband tussen Mazelen-Bof-Rode hond vaccinatie en autisme. Er is geen verband tussen vaccinatie en leukemie bij kinderen.

Wat is er wel aan de hand? Er is een verband tussen vaccinatie en hoge koorts, iets dat er ook is als kinderen die ziekte krijgen. Waarom krijgen kinderen die ziekte overigens niet meer? Omdat ze er tegen gevaccineerd worden en de dekkingsgraad groot genoeg is. Ga eens naar een ontwikkelingsland waar de dekkingsgraad van de vaccinatie niet hoog genoeg is om te zien hoeveel slachtoffers bijvoorbeeld een mazelenepidemie maakt, hoeveel kinderen door een polio-epidemie hun leven lang gehandicapt zijn.

Snap ik ouders die niet begrijpen waarom hun kind een ernstige ziekte heeft en die zoeken naar een verklaring? Ja volledig. Vaak denk je dat je zelf iets verkeerds hebt gedaan. Het is moeilijk om te accepteren dat het pech en toeval is. Dat er misschien factoren zijn die we nog niet kennen die de ziekte veroorzaakt hebben. Ik begrijp de behoefte aan een kloppend verhaal.

Wat ik wel hoop als ik het zoveelste onderzoek lees waarin wordt aangetoond dat vaccinatie belangrijk is, dat de onderzoeksgroep niet vol zat met deskundigen die banden hebben met vaccinproducenten. Dat is namelijk de zwakte van onze geneeskunde dat er altijd deskundigen zijn die menen dat ze boven de wet staan. De medische wetenschap laat te vaak de deur op een kier staan zodat de twijfel een kans krijgt. Tegelijkertijd zijn wetenschappers niet in staat om de feiten zo te verdraaien dat er iets anders uit zo´n onderzoek komt en de meesten zijn bovendien prima onderzoekers die goed werk leveren. De medische wetenschap moet echter te allen tijde voorkomen dat er belangenverstrengeling is en haar huis schoon houden. Anders blijven we altijd bezig met ammunitie leveren voor complottheorieën en dat gaat ten koste van kinderen die gewoon gevaccineerd moeten worden.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (41)