757
5

Persvoorlichter Amnesty International

Emile Affolter (1985) is persvoorlichter bij Amnesty International Nederland. Hiervoor studeerde hij politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en in Chicago. Hij woont in Amsterdam.

Hoe weer een activist in Rusland het zwijgen wordt opgelegd

Bekijk de beelden en oordeel zelf

Nadat eerder deze week Yevgeniy Vitishko tot 15 dagen cel werd veroordeeld, werd gisteren weer een milieuactivist uit de omgeving van Sotsji veroordeeld. Igor Kharchenko werd gearresteerd omdat zijn auto betrokken zou zijn geweest bij criminele activiteiten. De aanklacht kwam vlak nadat de banden van zijn auto door drie gemaskerde mannen werden lek gestoken. Ook werden de voor- en achterruiten van zijn auto ingeslagen. Van zowel de vernieling van zijn auto als van zijn arrestatie zijn videobeelden.


Vernieling
Igor Kharchenko’s auto zou betrokken zijn geweest bij criminele activiteiten. Uit de videobeelden blijkt dat dat klopt. Wat niet klopt is dat Igor de dader is. Op de onderstaande beelden is te zien hoe drie gemaskerde mannen de auto van Igor vernielen. De politieauto die na dertig seconden in beeld verschijnt neemt even gas terug, het lijkt erop dat de agenten hebben kunnen zien wat er gebeurd, om meteen daarna alsof er niets aan de hand is door te rijden.

Arrestatie
Afgelopen dinsdag werd Kharchenko aangehouden. Volgens de politie zou hij zich bij zijn arrestatie hebben verzet. Op de video van zijn arrestatie is te zien dat Igor en een van zijn collega’s van de milieuorganisatie EcoWatch de politie vragen om zich te identificeren en duidelijk te maken waarom hij wordt gearresteerd. Iets wat overigens een vereiste is volgens de Russische wet. Van verzet is geen sprake. Bekijk zelf de beelden en vorm een oordeel.

Veroordeling
Kharchenko werd veroordeeld tot vijf dagen cel vanwege ‘verzet bij aanhouding’. Die straf kreeg hij na een oneerlijk proces. De rechtszaak duurde slechts een paar minuten, vond plaats achter gesloten deuren en er was geen advocaat aanwezig. Amnesty erkent Kharchneko als gewetensgevange. De tweede in de week voorafgaand aan de Olympische Spelen.

De veroordeling van Kharchenko vond plaats op de dag dat de Olympische vlam aankwam in Sotsji. Ook daarvan is videomateriaal. Dat heeft u waarschijnlijk wel gezien. Maar de aankomst van de vlam in Sotsji en het Olympische spektakel in Sotsji kunnen niet verhullen dat mensenrechtenschendingen in Rusland aan de orde van de dag zijn.

Kharchenko en Vitishko zitten in ieder geval gedurende een deel van de Spelen in de cel, zodat ze geen problemen kunnen veroorzaken. Zodat ze de Olympische Poetinshow niet kunnen verstoren.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)