776
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe worden mensen van middelbare leeftijd gezond en gelukkig?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: vriendschap en geluk

Hoe worden mannen en vrouwen van middelbare leeftijd gezond en gelukkig? In 2010 toonde een analyse van 150 bestaande onderzoeken aan dat het hebben van vriendschappen even veel invloed heeft als roken, drinken, voldoende lichaamsbeweging of overgewicht.

Voor veel mensen was dat erg verrassend, zodat ze het liever maar vergaten en zich concentreerden op bloeddruk en cholesterol. Maar zou je je niet ook moeten investeren in een cirkel van goede vrienden? Minder dan vijf vrienden betekent dat je waarschijnlijk ongelukkiger bent.

Een nieuwe Britse survey naar vriendschap en middelbare leeftijd bevestigt dat beeld: als je rond je 50ste een goed contact hebt met een ruime groep bekenden ben je gelukkiger. Mannen met een lagere sociaal-economische status bleken meer vrienden te hebben. Bij vrouwen hadden juist degenen met een hogere opleiding meer vriendinnen.

Interessant genoeg bleken vrijgezellen minder vrienden te hebben dan mensen met een relatie. Bespaar uzelf de moeite te gaan schrijven dat u maar 2 goede vrienden hebt en toch gelukkig bent of vrijgezel bent en zooooo veel vrienden hebt. Het gaat maar om onderzoek en dat zegt meestal iets over gemiddelden. Bovendien is lang niet al dat onderzoek even solide. Maar er is wel degelijk een relatie tussen regelmatig contact, vrienden en geluk. En geluk heeft altijd een relatie met gezondheid. Dat blijft bovendien niet beperkt tot de middelbare leeftijd, want al op school blijkt het van groot belang.

Ergens bij horen, niet buiten de groep vallen, én alles wat we ervoor doen om erbij te blijven horen. Allemaal vreselijk interessant voor onderzoek.

Het weetje van zaterdag nalezen: Sperma is meer dan je denkt

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)