2.690
76

fractievoorzitter GroenLinks Goes

In 1976 rondde ik mijn middelbare school af aan het Goois Lyceum te Bussum en studeerde daarna rechten, wijsbegeerte en sociologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht.
Vervolgens werkte ik als assistent-accountant bij de accountantskantoren Klynveld Kraayenhof & Co en Moret & Limperg en later als stafmedewerker bij het Directoraat Merchant Banking van Rabobank Nederland.
In 1986 werd ik lid van de Amersfoortse gemeenteraad, waar ik in 1990 werd benoemd tot wethouder financiën, verkeer & vervoer en projectwethouder Centraal Stadsgebied.
Daarna was ik sectorhoofd / loco-gemeentesecretaris bij de gemeenten Nijefurd (Fr) en Amerongen (U) en hoofd bestuurszaken bij de gemeente Veldhoven (NB).
In 2006 werd ik tot lid van de Goese gemeenteraad verkozen en ben sinds die tijd voorzitter van de GroenLinks-fractie.
Incidenteel werk ik voor de OSCE / OVSE als verkiezingswaarnemer, met als bijzonder aandachtsveld voormalig Joegoslavië.

Hoe zit dat nou met die moskee op Ground Zero?

[CAREL BRURING] Het zou toekomstig vice-premier Wilders sieren, wanneer hij de argumenten van Fareed Zakaria eens goed op zich in zou laten werken en van zijn voorgenomen reis naar New York zou afzien.

Er doen de raarste verhalen over ‘de moskee op Ground Zero’ de ronde. Zo valt in de pers te lezen dat op Ground Zero in New York (de plaats waar tot de aanslagen van 9/11 de Twin Towers van het World Trade Center stonden) een moskee zal verrijzen. Dit plan verhit de gemoederen zowel binnen als buiten New York sterk. Zo sterk, dat op 9/11 tegen dit gebouw een betoging zal worden gehouden, waar ook onze gedoogpremier Geert Wilders is uitgenodigd om een toespraak te houden.


Maar: het gebouw is geen moskee en komt ook al niet op Ground Zero.
Het geplande bouwwerk op 45 Park Place is het initiatief van een groep die zich het Cordoba Initiative noemt. Het is de bedoeling dat het gebouw een Islamitisch gemeenschapscentrum wordt, dat ruimte biedt aan een gematigd islamitisch geluid. Het gemeenschapscentrum zal, inderdaad, ook een gebedsruimte herbergen. Maar daarmee wordt het gebouw nog geen ‘moskee’.
Zo is op 92nd Street Y, dat als voorbeeld heeft gediend voor het Cordoba House, al sinds jaar en dag een Joods gemeenschapscentrum gehuisvest en waarin, u raadt het al, ook een gebedsruimte is gevestigd. Toch heeft niemand dit gebouw ooit een ‘synagoge’ genoemd.
De gebedsruimte in het Cordoba House voldoet zelfs niet eens aan de ‘voorwaarden’ voor een moskee, al was het maar omdat minaretten vanaf waar de muezzin tot gebed oproept, volledig ontbreken. Het Cordoba House wordt een voor New Yorkse begrippen ‘heel gewoon’ bouwwerk, dat op geen enkele manier zelfs maar in de verste verte lijkt op een moskee. Maar bovendien komt het gebouw helemaal niet op Ground Zero, maar een paar blokken daarvandaan.

Van Ground Zero is het twee blokken (en dus tenminste twee minuten) lopen naar de plaats waar het Cordoba House moet verrijzen. Matt Sledge van de Huffington Post legde met zijn mobieltje (vandaar de wat bibberige beelden) de route van Ground Zero naar het toekomstige Cordoba House af.
 Het eerste stukje is de video op 4x de werkelijke snelheid, daarna de tocht op normale loopsnelheid.

Het verzet tegen de moskee wordt van binnen en buiten New York vooral gevoed door rechts-conservatieve en pro-Israelische personen en organisaties. Daarbij wordt niet nagelaten te benadrukken dat het hier om een moskee op Ground Zero gaat, wat echter allerminst het geval is.

Vanwege het volharden in de op deze manier geuite intolerantie heeft zelfs de niet bepaald als vooruitstrevend bekend staande CNN-presentator en Newsweek-redacteur Fareed Zakaria, de hem in 2005 toegekende prestigieuze prijs van het Anti-Defamation League (ADL), de Hubert H. Humphrey First Amendment Freedoms Prize, inclusief het daaraan verbonden geldbedrag van $ 10,000 geretourneerd. Het ADL is een op het Nederlandse CIDI gelijkende organisatie.
 In Newsweek schrijft hij waarom hij tot die daad is gekomen en is ook zijn brief aan het ADL integraal opgenomen.
Het zou PVV-leider Wilders sieren, wanneer hij de argumenten van Fareed Zakaria eens goed op zich in zou laten werken en van zijn voorgenomen reis naar New York zou afzien.

Dit artikel is overgenomen van de weblog van Carel Bruring. Hij is voorzitter van de GroenLinks-fractie in Goes. Hij groeide op in Haarlem en ging daarna rechten, wijsbegeerte en sociologie studeren aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Incidenteel werkt hij voor de OSCE / OVSE als verkiezingswaarnemer, met als bijzonder aandachtsveld voormalig Joegoslavië.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)