4.797
89

Econoom en jurist

Antonie Kerstholt (1951) is econoom en jurist. Hij heeft meer dan dertig jaar praktijkervaring als advocaat, bedrijfsjurist en management consultant.

Antonie is ook initiatiefnemer van diverse juridische websites, waaronder www.overeenkomst.nl. Daarnaast schreef hij het boek 'Ondernemen in zwaar weer' en is hij gastspreker voor diverse brancheverenigingen.

Hoekstra en Rutte staan op het deksel van de beerput

De framing van het 'niet willen dat het beleid te veel naar links zal opschuiven' is natuurlijk een slim bedachte afleiding van het werkelijke probleem

cc-foto: Judy van der Velden

De recent onthulde affaires over de mondkapjes en de door de Rekenkamer onthulde niet verantwoorde zorguitgaven van 5,1 miljard euro geven aanleiding om te vermoeden dat er veel meer misstanden, doofpotten en affaires nog zullen worden blootgelegd. Niets dan hulde aan de Rekenkamer en de onderzoeksjournalistiek die als hoeders van onze rechtsstaat efficiënter werken dan de vastgestelde ondermaatse tegenmacht van de Tweede Kamer.

Voor het formatieproces kan dit een belangrijk signaal zijn om enkel nog te gaan voor een voortzetting van het huidige demissionaire kabinet. Waarbij de linkse combinatie van PvdA en Groen Links er verstandig aan doet om zelf in het formatieproces af te haken. Zeker na de duidelijke negatieve uitlatingen van Hoekstra en Rutte over een mogelijke deelname van deze oppositiepartijen.

De beerput van de vele jaren regeren onder leiding van premier Rutte is nog lang niet volledig geopend. Er zal nog veel meer de komende jaren naar buiten komen. Waar Nederlanders nu nog geen weet van hebben. Onderzoeksjournalistiek zal aan dat proces zeker een belangrijke bijdrage leveren. Na verkregen tips van gedupeerde Nederlanders of anonieme klokkenluiders.

Linkse partijen hebben dus veel te verliezen als ze door hun deelname aan een nieuw te vormen kabinet politiek medeverantwoordelijk worden voor nieuwe geopenbaarde schandalen die worden onthuld. Rutte blijft niet voor niets als beoogd premier beschikbaar. Met breed gedragen instemming van zijn eigen partij. Dan houdt hij de grip en regie op alle nog verborgen misstanden. Verborgen misstanden als gevolg van het decennia lang gevoerde overheidsbeleid en de thans bekritiseerde heersende bestuurscultuur. Waar de menselijke maat geheel ontbrak. Evenals een uitgebalanceerde tegenmacht. Pieter Omtzigt zit niet voor niets thuis.

Dit voor de rechtsstaat zeer ondermijnende proces waarbij bewindslieden bewust uit de wind werden gehouden door ambtenaren en incompetente toezichthouders, verander je niet binnen een mum van tijd. Zeker niet als nieuwkomers in een nieuwe coalitie politiek verantwoordelijk worden voor ministeries. Waar nog veel vuile was binnenskamers hangt.
Nieuwkomers vanuit de PvdA en Groen Links, waarover het CDA en de VVD zo duidelijk aangeven dat ze geen pottenkijkers uit die linkse hoek willen hebben. Er valt naar verwachting immers nog wel het een en ander rustig op te ruimen en schoon te maken aan zaken die niet echt bestand zijn tegen te snelle openbaarmaking door politiek verantwoordelijke nieuwe, uit door voornoemde oppositiepartijen, benoemde bewindspersonen.

De framing van het ‘niet willen dat het beleid te veel naar links zal opschuiven’ is natuurlijk een slim bedachte afleiding van het werkelijke probleem. Die van een beerput welke nog lang niet volledig open is gegaan.
Voor onderzoeksjournalisten een mooie uitdaging om met nog meer energie nieuwe misstanden en doofpotten te onthullen. De Nederlandse kiezer heeft er recht op.


Laatste publicatie van Antonie Kerstholt

  • Ondernemen in zwaar weer

    99 handige tips om te overleven

    2009


Geef een reactie

Laatste reacties (89)