Laatste update 09:44
3.220
31

Journalist

Evelien Sinke is freelance journalist, fulltime feminist en serieverslaafde in haar vrije tijd.

Hoera, eindelijk een auto voor vrouwen!

Wanhoop niet langer, vrouwmensen: de eerste, enige, echte auto speciaal voor vrouwen is hier.

Vrouwen anno 2016 can have it all; een leuke relatie, een bloeiende carrière, 1,7 schattige kinderen, een zogenaamde killer post-baby body, een rijk sociaal leven en een Netflix Premium-account. Toch is er nog één plezier in het leven dat ons vrouwen ontzegd wordt: autorijden.

Tot nu toe was autorijden een mannending. Tengere vrouwenvingers kunnen immers prima een aardappel schillen maar zo’n log autostuur vasthouden en er tegelijkertijd aan draaien is een heel ander verhaal. Dan is er nog het probleem: waar laat je je handtas als je met de auto op stap gaat? Je wil je 2.55 natuurlijk niet zomaar op de achterbank gooien, dat is heiligschennis. Om nog maar te zwijgen over het dilemma ‘wat als ik onderweg m’n make-up wil bijwerken?’, dat miezerige spiegeltje boven je hoofd is een belediging voor spiegels overal. Bovendien komen auto’s alleen in heel onvrouwelijke kleuren als zwart, blauw, rood, groen, geel, wit en zilver waar je nog niet dood mee gevonden wilt worden.

mii

Wanhoop niet langer, vrouwmensen: de eerste, enige, echte auto speciaal voor vrouwen is hier. Een tijdje geleden zegende pennenmerk BIC ons al met een pen voor vrouwen en nu brengen de genieën van Cosmopolitan en Seat de Seat Mii, een auto speciaal voor vrouwen. “De Mii by Cosmopolitan is ontworpen voor moderne vrouwen en biedt hen de mogelijkheid hun persoonlijke lifestyle te uiten,” verklaart SEAT’s wereldwijde marketingdirecteur Susanne Franz. Ter illustratie van wat de persoonlijke lifestyle van een moderne vrouw zoal inhoudt, staan op de website van Seat behulpzame foto’s van vrouwen met gigantische lolly’s en in draaimolens.

Als je dacht dat een auto slechts een handig transportmiddel was, think again. Aldus Cosmopolitan: “Je auto is dé plek voor een spontane karaoke, een lastminute omkleedsessie, waar je een dramatische roddel kunt delen met je beste vriendin en je een snelle lunch eet als je eigenlijk geen tijd hebt. Dus het is heel logisch dat je wil dat je auto persoonlijk en speciaal voelt – en zo is de auto ook voor jou ontworpen.”

De rijdende eierstok, die komt in maar liefst twee flitsende kleuren; Violetto en Candy White (niet te verwarren met gewoon wit), maakte afgelopen vrijdag zijn debuut op de catwalk tijdens Cosmopolitan’s event #FashFest in Londen. Om te demonstreren hoe verschrikkelijk vrouwvriendelijk de auto is werd hij de catwalk opgereden door een mannelijk model, die vervolgens het portier opendeed voor een vrouw in torenhoge hakken.

Ermee rijden als je hakken aan hebt gaat dus niet, maar hier is een greep uit de voordelen die de Seat Mii wél heeft, en ik citeer: champagnekleurige details, ‘eyeliner-shaped’ koplampen, een haak voor je handtas en extra spiegels. Daar voegt Seat nog aan toe dat de Mii autorijden ‘minder inspannend maakt voor vrouwen’* en ‘parkeren vergemakkelijkt’. Vermoedelijk is de dramatische roddelmobiel ook nog eens heel milieuvriendelijk, daar hij benzine omzet in pure estrogeen.

Of de Seat Mii by Cosmopolitan net als scheermesjes en pennen en oordopjes voor vrouwen ook duurder gaat zijn dan de ‘gewone’ variant moeten we nog even afwachten, want helaas komt dit juweeltje pas in 2017 op de markt. Tot die tijd rijden er altijd nog trams, ladies!

* Just gonna leave this here: In een onderzoek van de Britse verzekeringmaatschappij Privilege Insurance uit 2015 werd een maand lang het rijgedrag van 1383 mannen en vrouwen vergeleken. Vrouwen scoorden 23.6 van de 30 punten en mannen gemiddeld 19.8. De onderzochte vrouwen hielden zich beter aan de snelheid, sneden minder vaak andere weggebruikers af, reden minder vaak onnodig door oranje, zaten minder vaak op hun telefoon te kijken tijdens het rijden en maakten zich minder schuldig aan bumperkleven.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)