1.834
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoera, seksverslaving bestaat niet!

Je hoeft je er dus niet schuldig over te voelen, het is gewoon wat mensen lustgevoel noemen

Seksverslaving, is dat nou echt een ziekte? Er zijn steeds meer mensen die zich melden om behandeld te worden. Dat zou moeten betekenen dat er echt sprake is van een groot probleem.

De mensen die er last van hebben vergissen zich niet. Maar ja, je kunt ergens last van hebben, maar is het dan ook meteen een verslaving? Onderzoekers in Los Angeles besloten het te onderzoeken en kwamen tot de conclusie dat het idee van een verslaving toch niet klopt. Wat ook wel “hyperseksualiteit” wordt genoemd zou wel eens helemaal niet kunnen bestaan.

In ander onderzoek was al wel gekeken welke gebieden in de hersenen actief worden bij seksverslaving en ja, het zijn de zelfde gebieden in het geval van cocaïneverslaving, maar bewijst dat dat er echt sprake van een verslaving is als mensen veel zin in seks hebben?

De onderzoekers keken via een EEG naar de P300. Dat is de respons in de hersenen binnen een driehonderdste van een seconde nadat je blootgesteld bent aan een prikkel die je verslaving oproept. Dat is een onderzoek dat bij mensen die aan cocaïne verslaafd zijn veel gedaan is. De onderzoekers laten allerlei foto’s zien en daartussen afbeeldingen van cocaïne. En specifiek bij dat laatste is die P300 te zien. Hetzelfde werd aangetoond bij heroïneverslaving. Hoe zou het zijn bij mannen en vrouwen die naar een therapeut gegaan zijn omdat ze vinden dat ze seksverslaafd zijn?

Voor het onderzoek hadden de onderzoekers een leuk fotopakketje gemaakt met foto’s van afgerukte benen, voedsel, romantische plaatjes, zich uitkledende mensen en neukende mensen. De onderzoekers keken binnen een groep die seksverslaafd zou zijn naar heteroseksuele mensen die “zwaar” verslaafd waren en bij heteroseksuele mensen die het onder controle hadden en nee hoor, geen P300 verschil. Het is gewoon wat mensen lustgevoel noemen.

Je hoeft je er dus niet schuldig over te voelen. Iets anders is dat je er wel last van kunt hebben. Meestal gaat het bij seksverslaving om mensen die niet kunnen stoppen met naar porno kijken, steeds weer een erotisch plaatje of filmpje willen zien, en niet aan iets anders meer toekomen. Dat is onhandig als je nog je werk af moet maken, maar het betekent wel dat je niet vanwege hyperseksualiteit behandeld moet worden, maar je moet leren hoe je je focust op je werk, de wat vervelendere dingen in het leven.

Zo’n behandeling lijkt me overigens ook erg zinvol voor mensen die elke dag naar de Tour de France kijken, niet kunnen stoppen en niet toekomen aan zinvolle bezigheden. Voor hen is het maandag cold turkey; geen tourflitsen meer op Radio Tour de France en uren lang staren naar mannen in kleurrijke truitjes die langsfietsen. Erotiek gaat op maandag gewoon door en daardoor opgewonden raken is geen ziekte.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Wat boeien die calorieën nou? Ik wil gewoon een cheeseburger!

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)