4.101
76

Journalist, schrijver

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn won ze de Looier Debutanten Prijs. Haar nieuwste boek is 'Man is stoer, vrouw is hoer' en gaat over de wereld van prostitutie, loverboys en vrouwenhandel.

Hoerenlopers

Waarom is deze groep zo lang ontzien?

Onze volksvertegenwoordigers gaan nadenken of hoerenlopers die gebruik maken van gedwongen prostituees strafbaar gesteld moeten worden. Ik vraag me af waarom deze groep überhaupt zo lang ontzien is. Onder het mom van tolerantie vinden we het normaal dat hoerenlopers hun gang gaan. En de misstanden zien ze uiteraard niet, denken we.

Dat dacht ik zelf ook, tot ik voor het boek ‘Vrouwen te koop’ met heel veel minderjarigen sprak die gedwongen in de prostitutie hebben gewerkt. En ze waren allemaal eensgezind: de hoerenlopers wisten dat ze dit werk niet vrijwillig deden, maar het kon ze niet schelen.

Vrijwilligheid is trouwens niet eens een vereiste als je minderjarig bent. De wet is simpel: minderjarigen mogen niet in de prostitutie werken. Gek dat degenen die er gebruik van maken steeds de dans ontspringen. Waar geen vraag is, is geen aanbod.

Inmiddels zijn er heel veel onderzoeken naar dwang in de prostitutie. Zelfs bij voorzichtige schattingen praat je gauw over duizenden vrouwen die gedwongen werken of die al het verdiende geld moeten afstaan aan hun ‘vriendje’. Heel vaak voelen ze zich niet gedwongen, omdat ze denken dat hij spaart voor hun mooie gezamenlijke toekomst. Maar hoe spaarzaam pooiers zijn en hoe vaak de meisjes iets van het verdiende geld terugzien, is allang bekend. Dat weten de klanten ook. Maar het kan ze niet schelen dat ze criminelen spekken. Omdat het de meeste mensen ook niet kan schelen hoe ethisch en hoe strafbaar dat is. 

Volg Maria ook op Twitter

Het nieuwste boek van Maria Genova is Het Duivelskind dat ze samen met Angel van der Vecht schreef

Geef een reactie

Laatste reacties (76)