Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoerenlopers

  •  
19-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2311 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Niemand lijkt zich druk te maken om de duizenden vrouwen die elke dag dag weer in ons land worden verkracht, vaak door tientallen mannen. We maken ons liever druk om de privacy van de hoerenlopers
De Nationale Recherche kreeg iedereen over zich heen door een sms te sturen naar hoerenlopers die waarschijnlijk gedwongen prostituees hebben bezocht. Zielig voor de vrouwen van de hoerenlopers. Vast wel. De vraag is wat belangrijker is: een wankel huwelijk redden of meisjes redden die tientallen keren per dag worden verkracht.
Privacy is een groot goed, maar door al die privacy-wetten wordt het werk van de politie onmogelijk gemaakt, vooral bij het bestrijden van de vrouwenhandel. Volgens schattingen werkt zestig tot negentig procent van de prostituees in Nederland gedwongen, maar het komt nauwelijks voor dat klanten signalen van dwang en mishandeling aan de politie doorgeven.
Ik was zelf ook een van de miljoenen onnozele Nederlanders die dacht dat vrouwen uit vrije wil prostituee werden. Toen ik research deed voor het boek ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ kon ik het nauwelijks geloven wat zich achter de ramen in de rosse buurten afspeelde: werkdagen van veertien uur, gedwongen abortussen, bijzonder zware mishandelingen, bedreigingen van familieleden en van de kinderen van de slachtoffers…
Ik maakte kennis met minderjarigen die heftig gingen trillen als ze vertelden wat ze meegemaakt hadden en met vrouwen die panisch werden als ze door een man per ongeluk aangeraakt werden. Als je dat met je eigen ogen ziet, dan raak je je beeld van de ‘happy hookers’ gauw kwijt. 
Ongeveer 250.000 mensen in Europa worden jaarlijks verhandeld en Nederland is een spil in de internationale vrouwenhandel. De Nationale Recherche krijgt heel weinig tips van oplettende burgers en nog minder van de hoerenlopers. Opgepakte pooiers worden vaak door de rechter vrijgesproken wegens gebrek aan voldoende bewijs, omdat niemand wil getuigen. En de mensenhandelaren die een straf krijgen (vaak niet meer dan twee tot drie jaar), zijn vervolgens vrij om hun oude ‘beroep’ op te pakken. De recherche en de reclassering mogen ze niet eens in de gaten houden, want dat noemen we privacy. Niemand lijkt zich druk te maken om de duizenden vrouwen die elke dag dag weer in ons land worden verkracht, vaak door tientallen mannen. We maken ons liever druk om de privacy van de hoerenlopers die een sms hebben gekregen.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.