1.761
78

Journalist

Ewoud Kieviet is freelance journalist die werkt voor verschillende landelijke en regionale omroepen als verslaggever en redacteur

Hoeveel wil de PvdA nog inleveren aan idealen voor behoud Rutte II?

De partij is 'haar geweten' Jan Pronk al kwijtgeraakt, volgen nu ook haar idealen?

In de week waarin de Partij van de Arbeid oud-minister en ‘partijgeweten’ Jan Pronk kwijtraakte als lid, krijgt PvdA-minister Frans Timmermans zijn mensenrechtennota niet door de ministerraad. Sommige VVD’ers noemden de nota een ‘moralistisch stuk dat de geest van Jan Pronk ademt’. Aha, daar is ‘ie weer. De steeds terugkerende strijd in dit kabinet tussen de moraal die Timmermans en Ploumen willen uitdragen en het vooral de door economische belangen gedreven VVD. Die strijd zal nog wel even rommelen, maar hoeveel van zijn principes wil de PvdA nog opgeven voor deze coalitie?

Bij de behandeling van de begroting van zijn departement in de Tweede Kamer sprak Frans Timmermans duidelijke taal: mensenrechten zouden een hoofdpunt worden in zijn beleid als minister van Buitenlandse Zaken. “Zeker in deze tijd waarin er pogingen zijn om het cultureel weg te relativeren.” De oud-diplomaat zei verder het beleid te ‘moderniseren’ en beloofde de Kamerleden met een nieuwe nota op dit terrein te komen. Afgelopen week zou het dan zover zijn, de nieuwe nota waarin de minister uitzet wat dit mensenrechtenbeleid gaat inhouden zou worden gepresenteerd. Totdat de ministerraad op de rem ging staan.

Vaak lijkt het wel of we een thema als mensenrechten alleen maar bekijken met een verrekijker. Deze rechten worden toch vooral geschonden in gebieden als Afrika, Azië en het Midden-Oosten en niet bij ons? Maar juist in een jaar waarin een storm van kritiek loskwam omdat een politieke vluchteling zelfmoord pleegde in vreemdelingendetentie en een Amnesty-campagne over dit vreemdelingenbeleid voor veel reuring zorgde, kunnen we beter eens kritisch naar ons eigen handelen kijken. Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk had hier een scherp oog voor en werd daarom door oud-premier Wim Kok bestempeld  als “minister van het nationale geweten”.


Hoe is het bij ons eigenlijk met de mensenrechten gesteld en wat doen wij tegen schendingen in het buitenland? Op deze laatste vraag wilde Timmermans antwoord geven met zijn beleidsnota, maar deze bleek dus niet helemaal naar de zin van zijn coalitiegenoot. Volgens de VVD moet Nederland bij het mensenrechtenbeleid meer rekening houden met de positie van het bedrijfsleven en de economische belangen van ons land elders in de wereld. Nu zou Timmermans juist te veel voorwaarden op het gebied van mensenrechten verbinden aan Nederlandse bedrijven die actief zijn in het buitenland. Met andere woorden: mensenrechten prima, als ze maar niet opgelegd worden aan onze bedrijven in het buitenland. Grootste bestrijder De voorganger van Timmermans als minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal was vooral een koopman en geen dominee, luidde de kritiek.  Met dit adagium werd bedoeld dat Rosenthal via handel de wereld wilde verbeteren en verder niet te veel aandacht schonk aan mensenrechtenthema´s. Zijn grootste bestrijder in de Tweede Kamer was toentertijd Kamerlid Frans Timmermans, maar die lijkt nu als minister de kant op te moeten gaan van coalitiepartner VVD. Frans Timmermans zal nu zijn nota gaan bijschaven naar de wensen van de VVD en de vraag is hoeveel ruimte er in de nieuwe nota nog is voor een kritische blik op en ferme voorwaarden voor het Nederlandse bedrijfsleven in het buitenland.

Eerder al botsten de VVD en PvdA over de toekomstvisie op handel en hulp van minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De VVD wilde dat Nederlandse bedrijven meer zouden profiteren van een fonds van 750 miljoen voor het stimuleren van bedrijvigheid in ontwikkelingslanden. Besluitvorming over de beleidsnota werd een week uitgesteld, terwijl Ploumens departement al een persconferentie had aangekondigd. Keer op keer lijkt de VVD alleen het belang van de Nederlandse economie te zien en dit te laten prevaleren boven de rechten van mensen elders in de wereld. Voor Nederlandse bedrijven die het niet al te nauw nemen met mensenrechten, zoals Shell in Nigeria, is dit goed nieuws, maar voor de uitstraling van ons land in de wereld is het dat niet.

De vraag is hoeveel de PvdA op moreel vlak nog wil inleveren voor het overleven van deze paarse coalitie. De partij is ‘haar geweten’ Jan Pronk al kwijtgeraakt, volgen nu ook haar idealen?

Geef een reactie

Laatste reacties (78)