293
8

Docent en publicist

Pascal Cuijpers is docent beeldende vorming en faalangstreductietrainer op een middelbare school. Daarnaast is hij publicist en auteur. Hij schrijft columns en opiniestukken over onderwijs en de maatschappij voor o.a. de Nationale Onderwijsgids en Joop. Tevens verschijnen zijn artikelen regelmatig in diverse landelijke dagbladen en onderwijsmagazines. Van zijn hand verschenen eerder de educatieve scheurbundel '200 Dagen School & Scheuren!' en de onderwijsbundels 'Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken' en 'Leraren zijn net echte mensen' (uitgeverij Quirijn).

Hollande’s politieke placebo

Hollande heeft Europa placebo toegediend... Maar een placebo is een onheilbaar en niet werkend goedje

Als je maar lang genoeg in een bepaalde situatie verkeert, schik je je vanzelf naar de omstandigheden. En dat is wat we dan ook al doen sinds, pak ‘m beet, 2009. Want toen kwamen langzaam de onheilspellende berichten naar buiten, over het spook dat ‘eurocrisis’ zou gaan heten. Het leek in eerste instantie mee te vallen. Maar nu, dik vier jaar later, heeft iedereen het spook inmiddels in meer of mindere mate van dichtbij gezien. En toch blijkt er hoop te zijn.

Het gaat sinds korte tijd blijkbaar plotseling de goede kant op met ons. Dit hebben we, onder andere, mede te danken aan de Franse president, Francois Hollande. Deze machtige man wil ons allemaal beschermen tegen het kwade crisisspook dat inmiddels overal zoveel schade heeft aangericht. Dat hij daarvoor de inwendige grenzen van ons Europa en de rest van de wereld over gaat, is lovenswaardig te noemen.  

Hollande ging namelijk onlangs voor een werkbezoek naar Japan. Daar vertelde hij aan iedereen die het wilde horen, dat de eurocrisis voorbij zou zijn en dat de algehele Europese misère het continent sterker zou hebben gemaakt. Daarnaast zou het een goede integratie van het beleid in de diverse landen hebben verwezenlijkt. Ik vond het op zijn minst een opmerkelijk bericht. Na twee keer lezen begon het bij mij te dagen. Hollande wil de mensen in Europa tegelijkertijd te vriend houden, geruststellen en op zijn eigen manier de crisis te boven zien te komen. Om te proberen dit te bereiken, gaat hij vervolgens vanuit Japan aan heel Europa een zogeheten ‘placebo’ toedienen. Een placebo is namelijk een middel dat een positief effect kan geven, wanneer men vertrouwt in de heilzame werking ervan. Echter, een placebo kan niets daadwerkelijk genezen. Bij de Japanners sloeg het middel direct aan. Wanneer zo’n machtig Europees staatsman als Hollande dit zei, moest het immers waar zijn.

Dat ook Nederland gevoelig is voor de leugenachtige placebo-technieken van Hollande, blijkt helaas wel uit de nieuwsfeiten dat ‘de bodem is bereikt op de huizenmarkt’ (lees: het gaat de goede kant op…) en dat Mark Rutte onlangs opriep om maar vooral geld uit te geven. Dan zou het einde van de crisis wellicht vanzelf in zicht komen. Beide nieuwsfeiten zijn, naar mijn mening, oneerbiedige placebo’s. Ik zou Hollande en Rutte hierbij dan ook graag willen oproepen, om te stoppen met de mensen een onheilbaar en niet werkend goedje door de strot proberen te duwen. Blijf gewoon eerlijk en oprecht. 

Want een placebo werkt immers alleen als er vertrouwen, geloof en hoop heerst… 


Laatste publicatie van PascalCuijpers

  • Woordenwisseling

    Correspondentie met 24 BN'ers

    september 2020


Geef een reactie

Laatste reacties (8)