1.062
14

Europarlementariër Verenigd Links

Kartika Liotard (1971) is Europarlementslid sinds 2004. Tot juni 2010 was zij dat voor de Socialistische Partij. Na een intern conflict besloot ze toen verder te gaan als onafhankelijk parlementariër. Liotard is lid en ondervoorzitter van de GUE/NGL, de 35 leden tellende fractie van Europees Verenigd Links. Liotard is vicevoorzitter van de parlementaire intergroepen over Ouderen en Dierenwelzijn. Verder is zij lid van de commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid en plaatsvervanger in de commissies Ontwikkelingssamenwerking en Rechten van de vrouw en gender-gelijkheid. Voor het Europees Parlement verzorgt zij het officiële contact met de EU-voedselveiligheidsorganisatie EFSA. Liotard was tot haar verkiezing teammanager juridische zaken bij Laser (ministerie van LNV). Daarvoor werkte zij voor de wetswinkel in Nuth. Tussen ’96 en ’98 was ze bestuurslid van de SP-Westelijke Mijnstreek en daar verantwoordelijk voor de SP-Hulpdienst. In 2009 verscheen 'Poisoned Spring', een boek van haar en Steve McGiffen over privatiseringen in de watersector.

Homo- en vrouwenrechten in gevaar bij nieuwe Eurocommissaris

In 2011 stemde Tonio Borg in het nationale Parlement van Malta tegen een wet die scheiding van getrouwde stellen mogelijk maakte

Tonio Borg, de beoogde nieuwe Eurocommissaris voor Volksgezondheid, is te intolerant voor die functie. Hij is lid van de Maltese Partit Nazzjonalista en heeft extreem conservatieve standpunten op het gebied van homo- en vrouwenrechten. Dit maakt Borg een ongeschikte kandidaat om de vertrokken Eurocommissaris, John Dalli, op te volgen.

In 2011 stemde Borg in het nationale Parlement van Malta tegen een wet die scheiding van getrouwde stellen mogelijk maakte. Tot 2011 was scheiden in Malta verboden. Ook steunt de kandidaat-Eurocommissaris anti-abortus organisaties. Dat is absoluut onaanvaardbaar voor een Eurocommissaris die zich gaat bezighouden met volksgezondheid. Een verbod op abortus levert juist grote gezondheidsrisico’s op, omdat vrouwen dan het illegale circuit opzoeken.

Ook op het gebied van homorechten is Borg omstreden. Zo probeerde hij in het verleden het vrije verkeer van mensen en huurbescherming te beperken voor homostellen. In Malta liet Borg zich verder meermaals denigrerend uit over homostellen. Het is moeilijk te geloven dat hij zich met deze standpunten gaat inzetten voor zaken als soa-preventie, anticonceptie en het tegengaan van discriminatie in de zorg.

Bovendien heeft Borg als Eurocommissaris ook invloed op andere beleidsterreinen. Vóór de presentatie van nieuwe voorstellen worden standaard alle 27 Eurocommissarissen geraadpleegd. Iedereen mag wat mij betreft zijn of haar mening hebben, maar we moeten erkennen dat Borgs idealen op het gebied van homo- en vrouwenrechten niet kunnen samengaan met een spilpositie als Eurocommissaris van volksgezondheid.

Indien meer Europarlementariërs deze zorgen delen betekent dit slecht nieuws voor Borg. Een meerderheid van het Europees Parlement moet akkoord gaan met zijn benoeming, anders wordt hij geen Eurocommissaris. Voordat het parlement over Borg stemt, moet hij op dinsdag 13 november eerst verschijnen voor het Comité van Milieu en Volksgezondheid. Dit is een groep afgevaardigden uit het Europees Parlement, die de rest van het parlement adviseert over milieu- en gezondheidszaken. Namens Verenigd Links zal ik Borg daar dinsdag aan de tand voelen over zijn intolerante standpunten en de gevolgen daarvan bij het eventuele bekleden van een commissiepost.

In november of december stemt vervolgens het volledige Europees Parlement in Straatsburg over de benoeming van Tonio Borg.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)