832
20

Auteur 'De Voedselzandloper', arts

Kris Verburgh (1986) is arts, schrijver en onderzoeker. Op 17-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste wetenschapsboek, vier jaar later zijn tweede. Hij is auteur van de bestseller 'De voedselzandloper', een boek dat voeding en diëten bekijkt vanuit het standpunt van de biogerontologie, de wetenschap die het verouderingsproces bestudeert. Zijn laatste boek is ‘Veroudering vertragen’.

Homo’s, de menopauze en de paus

Met regelmaat van de klok beroert de heilige vader de krantenkoppen, ondermeer over homoseksualiteit, die volgens de paus niet natuurlijk zou zijn.

Buiten het feit dat het celibaat, eten met mes en vork, of het dragen van een bril ook onnatuurlijk zijn en toch door de paus getolereerd worden, kunnen we ons afvragen of homoseksualiteit echt zo onnatuurlijk is. Homoseksueel gedrag werd tot nu toe bij zo’n 1500 diersoorten geobserveerd, van waterjuffers tot rammen, pinguïns en mensen.

Maar uiteraard bedoelt de paus dat homoseksualiteit onnatuurlijk is, omdat homo’s zich niet kunnen voortplanten. Als men gedrag gaat bestempelen als ‘goed en natuurlijk’ omdat het de voortplanting dient, dan is men slecht bezig.
Biologen weten dat. Bij intelligente diersoorten die in hechte groepen leven, bestaat er veel gedrag dat op het eerste zicht tegen de voortplanting ingaat. Zoals homoseksueel gedrag en de menopauze.

Bij bonobo’s, een zeer intelligente mensapensoort en onze nauwste evolutionaire verwanten, is seks tussen twee vrouwtjes de meest voorkomende vorm van seksueel gedrag. Homoseksueel gedrag dient bij bonobo’s om sociale relaties en groepsbanden te bevorderen. Vandaag de dag kunnen homo’s trouwen en samenleven, maar honderdduizend jaar geleden ergens op de Afrikaanse savannevlakte kon homoseksueel gedrag ervoor zorgen dat men van de twee walletjes kon eten.

En de menopauze is schijnbaar het tegennatuurlijkse wat er bestaat: vrouwen die niet meer vruchtbaar zijn en gedurende tientallen jaren in die toestand blijven. De reden waarom de menopauze bij mensen voorkomt, is dat oude vrouwen, hoewel onvruchtbaar en dus volgens pauselijke definities totaal onnatuurlijk en nutteloos, toch nog nuttig kunnen zijn in het verzorgen van hun kleinkinderen en kinderen van andere stamgenoten.

In de natuur stroken heel wat dingen niet met de paus zijn naïeve definitie van ‘voortplanting’. Dat gaat van homoseksualiteit en de menopauze tot de onvruchtbare werksters in een bijenkolonie of mieren die zichzelf opofferen.

Bovendien is het niet al te verstandig dat Benedictus zich beroept op ‘de natuur’ om zijn gelijk te halen. Hij vergeet dat Moeder natuur de grootste massamoordenaar aller tijden is, en dat mensen slechts het product zijn van miljoenen jaren evolutie. Evolutie streeft niet naar de beste oplossingen, omdat evolutie niet op voorhand kan denken. Het komt dus met middelmatige oplossingen naar voren, en de mens is daar één van.


Laatste publicatie van KrisVerburgh

  • Veroudering vertragen

    Oktober 2015


Geef een reactie

Laatste reacties (20)