1.235
17

live bij De Gids FM op Radio 1

Homo’s terecht geweerd als bloeddonor?

Sanquin: 'Wij kijken niet naar geaardheid maar naar gedrag'

Homo’s mogen in Nederland geen bloeddonor worden, dat is een doorn in het oog van onder meer het COC. Sanquin, de organisatie die in Nederland de bloedvoorziening regelt, zet daar statistieken tegenover. Het risico op HIV-besmetting zou te groot zijn. Robert Heckert van Sanquin, legt het standpunt hieronder uit. Hij gaat bij De Gids FM in debat met Vera Bergkamp van COC.

Het bloed dat patiënten in Nederland krijgen als ze een transfusie nodig hebben, is uitermate veilig. Sanquin Bloedvoorziening wil dat graag zo houden. Het congres van D66, in verontwaardiging bijeen, dacht daar op 28 mei kennelijk anders over. Niet gehinderd door enige epidemiologische kennis besloot men dat homoseksuelen voortaan ook bloed moeten kunnen geven. Die uitspraak is onverstandig en prematuur.
Onverstandig omdat de HIV-monitor al een aantal jaren laat zien dat onder homoseksuelen het aantal infecties blijft stijgen, terwijl dit bij heteroseksuelen juist daalt.
Prematuur omdat de Raad van Europa aan het broeden is op een advies over deze kwestie. De beste experts van ons werelddeel buigen zich over de spanning tussen mogelijke discriminatie en de risico’s op bloedoverdraagbare infecties. Dit advies komt na de zomer en zal naar verwachting breed in Europa worden overgenomen.
Sanquin sluit mannen die seks hebben gehad met een man uit van donatie. We kijken daarbij dus niet naar iemands geaardheid, maar uitsluitend naar iemands gedrag. Ik heb begrip en respect voor de gevoelens van homo’s die graag bloed zouden willen geven, maar dit niet mogen. Het beleid van Sanquin is echter gebaseerd op feiten. De Commissie Gelijke Behandeling heeft dit ook tot twee keer toe gebillijkt.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)