684
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Homohaat en stank

Conservatieven hebben grotere afkeer van homo's als ze nare luchtjes ruiken

Mensen met conservatieve politieke meningen hangen hun traditionele ideeën nog sterker aan als het ergens stinkt. Dat idee leeft al een tijdje en er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan.

Het meest recente onderzoek naar dit fenomeen werd uitgevoerd door medewerkers van de University of Arkansas: Mensen zullen minder vaak het homohuwelijk ondersteunen wanneer ze in een omgeving verkeren waar het stinkt. De vraag is nu dus zorgt putlucht voor homohaat of is er een heel ander mechanisme aan het werk?

Er zijn verschillende theorieën om dat te verklaren. De eerste stelt dat mensen die bang zijn voor afval, afbraak, bederf ook een angst koesteren dat de orde van de samenleving, die ze normaal vinden omdat ze hem zo op jonge leeftijd hebben leren zien, verstoord wordt. Wat de natuur ontbindt is daardoor associatief verbonden met wat er gebeurt als hun ideale samenleving uit elkaar valt. Het kan natuurlijk. Waarom niet, maar ook: waarom wel? Mensen denken niet rationeel maar associatief en ik denk dat dit een verklaring is die achteraf is bedacht. Ik vind het zelfs te mooi om waar te zijn.

Anderzijds hebben de structureel antropologen op die manier de Indiase samenleving en cultuur verklaard. Alles loopt er door elkaar heen. Koeien poepen overal. Vrouwen verzamelen de uitwerpselen om er brandstof van te maken. Maar hoe ga je ermee om? Het belang van het scheiden van schoon en vuil werd in het oude India streng bewaakt omdat het ziekte kon betekenen en daarom ontstond een ingewikkelde cultuur met allerlei reinigingsriten. Zo is uiteindelijk zelfs de bevolking ingedeeld in kasten, waarbij de onaanraakbaren de ergste groep vormden, terwijl zelfs de sweepers (de vegers) nog in een kaste waren ondergebracht. Zij hielden de wereld nog schoon. Maar ook daar heb ik het idee dat de structuur er pas later in is aangebracht.

De andere theorie stelt dat mensen bij bepaalde dingen walgen. Bij vuil en bederf, maar bij conservatieven ook mensen met een andere seksuele voorkeur. In situaties waarbij de walgreflex opkomt zal die bij hen het idee aan het homohuwelijk nog erger worden.

Hoe dan ook, als het allemaal zo is dan mogen we daar wel rekening mee houden tijdens belangrijke verkiezingen. Op het platteland liever niet in de mestmaand en in de stad liever niet tijdens stakingen van de milieudienst. In het parlement zorgen dat de toiletten ver van de vergaderzaal verwijderd zijn. En viooltjeslucht sprayen als er over gevoelige onderwerpen gestemd wordt zodat de hardliners eindelijk eens in staat zijn over hun primaire walging heen te stappen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)