Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Homohaat: weigerwinkeliers

  •  
26-02-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Daar zijn we natuurlijk tegen...
Joyce Diel woont in de Verenigde Staten. Op Joop publiceert ze observaties over de cultuurverschillen met Nederland en geeft ze commentaar op gebeurtenissen, Amerikanisering en overgewaaide hypes. Dit keer over het wetsvoorstel dat homodiscriminatie door bedrijven legaliseert in Arizona.
Nu onze minister-president, koning en zijn vrouw veilig terug zijn van het biertje tikken met Poetin mogen we ons weer druk maken over hoe het buitenland met zijn homo’s omgaat. 
Terecht zijn we geschokt over de anti-homowet in Oeganda en de daar in de landelijke pers gepubliceerde namenlijsten van mensen die ervan verdacht worden homo te zijn. Die criminalisering van homoseksualiteit gaat in tegen ieder gevoel van gelijkwaardigheid, medemenselijkheid en gerechtigheid. Dat Nederland daar ferm stelling tegen neemt is wat mij betreft niet meer dan vanzelfsprekend.
Redneck-partycentrum En dan is daar deze week Arizona. De senaat van die Amerikaanse staat heeft afgelopen vrijdag het wetsvoorstel goedgekeurd dat bedrijfseigenaren het recht geeft op basis van hun geloof diensten te weigeren aan homoseksuelen. Dus als jij als banketbakker geen roze bruidegomtaart met twee poppetjes in zwart pak wil bakken, dan mag je dat weigeren omdat het niet van jouw God mag. Of als je een leuk redneck-partycentrum met bowlingbaan hebt, dan mag je homoseksuele klanten rucksichtloss wegsturen.
De wet moet nu alleen nog ter ondertekening naar het bureau van gouverneur Jan Brewer. Tot zaterdag heeft de gouverneur de tijd om een veto uit te spreken. Volgens vele Nederlanders is deze wet een bewijs dat heel Amerika achterlijk is ten aanzien van zijn mensen- en vooral homorechten. En toegegeven, het is geen toonbeeld van tolerantie. Maar ik zou mijzelf niet zijn als ik Nederland niet even graag een grote spiegel zou willen voorhouden. Ik vergeef de luie Nederlandse pers overigens voor het gemak dat ze de gouverneur van Arizona Jan Brewer meer dan eens als ‘hij’ betitelen. Want om daar nu over te gaan neuzelen zou flauw zijn, toch?
Schuimbekken Nee, ik wil het met jullie even over de oer-Hollandse weigerambtenaar hebben. U weet wel die persoon, in dienst van de overheid, betaald met overheidsgeld. De ambtenaar die diensten mag weigeren aan inwoners en belastingbetalers van ons land. Die ambtenaar. Is de wet waarin afgesproken wordt dat dat verschijnsel langs natuurlijk verloop ‘afgebouwd’ moet worden al door de Eerste Kamer?
Ik kan als geen ander woest schuimbekken vanwege de gedachte dat iemand weigert een huwelijkstaart te bakken voor een homoseksueel paar, maar ik besef dat die koekenbakker in eigen dienst is en dus hopelijk snel zijn eigen zakelijke graf graaft. Onze vriend de weigerambtenaar is bij ons in dienst en wij laten dit nog steeds oogluikend toe, ook als de afbouwwet is aangenomen. Maar met welk excuus laat Nederland dit gebeuren? Met hetzelfde als waarmee conservatief Arizona bedrijven wil beschermen: vrijheid van geloofsbelijdenis.
In kleine letters staat daar dan uiteraard wel achter dat het een geloof uit de joods-christelijke stromingen behoort te zijn, want anders moet er niet gezeurd maar geïntegreerd worden.
Christenfundamentalisten Kotsmisselijk word ik er van. En ja, zeker ook hier in Amerika, het land dat is gebouwd op het principe van vrijheid en gelijkheid voor iedereen. Zogenaamd losgebroken uit de verstikkende ketenen van geloof in Europa. Steeds weer blijkt de een iets vrijer of gelijker dan de ander en wordt de grondleggers van dit land een loer gedraaid – door aanhangers van bijvoorbeeld de doorgedraaide christenfuntamentalisten van de Tea party.
Amerika is geen christelijke natie. Jezus heeft hier niet gewandeld en nee, hij sprak vrijwel zeker ook geen woord Engels. In Amerika, maar zeker ook nog in Nederland, lijkt het christelijk geloof een soort grabbelton te worden waarin gegraaid kan worden naar behoefte. Want dat volgens diezelfde bijbelhoofdstukken slavernij een topuitvinding is en dat het dragen van kleding uit twee verschillende garens met steniging moet worden bestraft maakt even helemaal niks uit.
Er wordt gegrabbeld naar behoefte in de homohaat-hoofdstukjes omdat het zo goed uitkomt. Dat die beste mijnneer van Nazareth, die zich omringde met alleenstaande mannen en hoeren, zelf eigenlijk helemaal niets vond van homoseksualiteit en zo’n beetje het hele Oude Testament op z’n grondvesten deed schudden, laten we voor het gemak ook even in het midden.
Geert Wilders Nu is het afwachten wat gouverneur Jan(ice) Brewer, bewonderd door Geert Wilders om haar ferme anti-immigratiestandpunten, gaat doen. Luistert ze naar de steeds luider wordende kritiek, vooral ook vanuit het bedrijfsleven dat deze wet zogenaamd zou moeten beschermen? Zijn de brieven van onder meer The Marriott en American Airlines aangekomen? En de senatoren die opeens het licht zagen en eerst voor stemden maar nu tegen zeggen te zijn, worden zij gehoord? Reizen naar Arizona zouden worden afgezegd. Bedrijven zouden zich er uit protest juist niet willen vestigen. De dollar laat stevig van zich horen en die vindt hier snel een luisterend oor.
Een dierbare vriend van mij merkte op dat als Brewer de wet zou afwijzen om economische redenen het niet de juiste motivatie zou zijn. Uiteraard heeft hij daar gelijk in, maar ik denk dat veel politici het een welkome uitvlucht zullen vinden uit dit Tea Party horzelnest, nu er ook nog eens gouverneursverkiezingen aankomen. Tea Party fans zijn nu eenmaal makkelijker te porren voor de geur van poen dan voor het idee van homorechten. Het lijken soms net een soort Nederlanders.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.