Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Homohuwelijk

  •  
10-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Tijdens de discussie over de hogeschooldocent die geen handen meer wilde schudden met vrouwen kwam ook de zogenaamde weigerambtenaar weer bovendrijven
De ambtenaar die met een beroep op gewetensbezwaren weigert geliefden van het gelijke geslacht te huwen. Ik vind, net zoals bij de docent, dat mensen die in openbare dienst werken in de uitoefening van hun beroep niet mogen discrimineren op basis van geslacht, geaardheid, afkomst of levensovertuiging.
Dat betekent dus ook dat ambtenaren die weigeren in de volle breedte hun functie uit te oefenen een stevig gesprek met hun leidinggevende moeten hebben. Als daarna nog geweigerd wordt om homostellen te huwen, dan moet die ambtenaar een baan zoeken waar zijn gewetensbezwaren hem niet in de weg zitten.
Vaak wordt gesteld: laten we voor een praktische oplossing kiezen. Er zijn genoeg andere ambtenaren die met alle plezier homostellen in de echt willen verbinden, waarom zou je ambtenaren met tegenzin dwingen een huwelijk te sluiten? Dat is tenslotte ook niet zo gezellig voor het toekomstig echtpaar.
Maar het gaat hier niet over gezelligheid, het gaat om het grondbeginsel van gelijkheid. Bij wet zijn homostellen gelijkgesteld aan heterostellen, en iedereen – vooral een ambtenaar – dient die wet uit te voeren. Daarnaast kan op basis van gewetensbezwaren ook een huwelijk tussen een moslim en een katholiek worden geweigerd, of tussen een Aziaat en een Nederlander. Waar houdt het op?
Het is waar dat de vrijheid van godsdienst een groot goed is in Nederland. Je mag naar het gebedshuis van je keuze, je mag aanbidden, verafgoden en verheerlijken wie je wil. Maar dat betekent niet dat je godsdienst ook in de weg mag staan bij de uitoefening van je werk bij de overheid. Er is niet voor niks een scheiding van kerk en staat. De vrijheid van godsdienst komt overigens niet eens in het geding: die vrijheid behoudt een ambtenaar, hij mag best tegen het homohuwelijk zijn. Maar op zijn werk past hij zich aan.
Bij navraag over Amsterdamse weigerambtenaren aan de wethouder Personeelszaken tijdens de gemeenteraadsvergadering verzekerde hij mij dat er geen gewetensbezwaarders zijn in onze hoofdstad. Mooi zo. Laten we ervoor zorgen dat dat ook zo blijft.
Dit artikel verscheen eerder op de website van Evelien van Roemburg

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.