783
31

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Honger maakt mensen links

Onderzoek naar de invloed van een lege maag op de politieke voorkeur

Een onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science suggereert dat we linksere opvattingen hebben als we honger hebben. Als je net voor de lunch gaat stemmen is de kans dus groter dat je links stemt en net na de lunch kies je liever iemand met rechtse signatuur.

De Deense onderzoekers lieten de proefpersonen vier uur vasten. Daardoor hadden ze allemaal een laag suikerniveau van het bloed. Na die vier uur lieten de onderzoekers de proefpersonen iets drinken, de ene groep iets met suiker erin, de andere zonder. Het gevolg daarvan was dat er nu twee groepen waren, een met mensen met hoog suikerniveau en de ander met laag suiker. Vervolgens vulden deze proefpersonen snel een vragenlijst in.

De mensen met een laag glucose (suiker) niveau waren vóór de verzorgingsstaat, de mensen met een hoog glucose niveau juist niet. Boeiend, maar hoe zou het verklaarbaar zijn? Het zou volgens de onderzoekers te maken hebben met het feit dat ooit de lagere klassen veel honger hadden en aangewezen waren op het vragen aan de rijkere of die misschien nog wat voedsel over hadden. Je hebt zelf die energie nodig en nu ben je voor de verzorgingsstaat. Daar ben je op aangewezen.

Het grappige was dat alle deelnemers aan het onderzoek na afloop wat geld kregen en dat mochten houden of delen. Hoewel er gelegenheid was dat te doen, bleek dat de mensen die met hun lage glucose zo vóór de verzorgingsstaat waren net zo weinig zin in het delen van het geld hadden als degenen die met veel glucose in het bloed er tegen waren. Hun lijkt of politieke inzichten veranderden tegelijk met je bloedglucosewaarden.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
Scheiden doet lijden, letterlijk!

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (31)