Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honger maakt mensen links

  •  
16-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Onderzoek naar de invloed van een lege maag op de politieke voorkeur
Een onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science suggereert dat we linksere opvattingen hebben als we honger hebben. Als je net voor de lunch gaat stemmen is de kans dus groter dat je links stemt en net na de lunch kies je liever iemand met rechtse signatuur.
De Deense onderzoekers lieten de proefpersonen vier uur vasten. Daardoor hadden ze allemaal een laag suikerniveau van het bloed. Na die vier uur lieten de onderzoekers de proefpersonen iets drinken, de ene groep iets met suiker erin, de andere zonder. Het gevolg daarvan was dat er nu twee groepen waren, een met mensen met hoog suikerniveau en de ander met laag suiker. Vervolgens vulden deze proefpersonen snel een vragenlijst in.
De mensen met een laag glucose (suiker) niveau waren vóór de verzorgingsstaat, de mensen met een hoog glucose niveau juist niet. Boeiend, maar hoe zou het verklaarbaar zijn? Het zou volgens de onderzoekers te maken hebben met het feit dat ooit de lagere klassen veel honger hadden en aangewezen waren op het vragen aan de rijkere of die misschien nog wat voedsel over hadden. Je hebt zelf die energie nodig en nu ben je voor de verzorgingsstaat. Daar ben je op aangewezen.
Het grappige was dat alle deelnemers aan het onderzoek na afloop wat geld kregen en dat mochten houden of delen. Hoewel er gelegenheid was dat te doen, bleek dat de mensen die met hun lage glucose zo vóór de verzorgingsstaat waren net zo weinig zin in het delen van het geld hadden als degenen die met veel glucose in het bloed er tegen waren. Hun lijkt of politieke inzichten veranderden tegelijk met je bloedglucosewaarden.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:  Scheiden doet lijden, letterlijk!
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.