349
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Honger maakt roekeloos

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de invloed van honger op de hersenen

Let op, dit onderzoek werd gedaan met fruitvliegjes! Het gaat echter over een mechanisme dat ook bij mensen te zien is. Als je honger hebt neem je meer risico´s. Zo is ooit weleens vastgesteld dat mensen met honger grotere financiële risico’s nemen dan mensen die net hebben gegeten. Het maakt het de moeite waard te bekijken hoe dat nu op het niveau van de hersenen werkt en dat kun je beter eerst eens doen bij fruitvliegjes.

Fruitvliegjes vermijden koolstofdioxide omdat hun hersenen de geur ervan ervaren als een alarmsignaal. Ze vliegen weg. Tegelijkertijd ruikt rot fruit, het belangrijkste voedsel van fruitvliegjes, naar koolstofdioxide. Moeilijke keuze voor die beestjes, maar ze hoeven er niet over na te denken. Er is een systeem dat het voor hen doet. Bij volgegeten fruitvliegjes blijken de hersenen al bij een beetje kooldioxide opdracht te geven om weg te vliegen, terwijl dat hersendeel in geval van honger wordt onderdrukt door specifieke zenuwbanen.

Alle dieren hebben dergelijke automatische mechanismen om snel adequate beslissingen te nemen. Een roofdier gaat toch zeker niet op jacht als het geen honger heeft, want jagen betekent risico’s nemen. Pas als het dier honger heeft gaat het op pad. Automatisch. Een dergelijk mechanisme waarbij niet wordt nagedacht moet er dus ook bij mensen zijn. Bij lang op eten wachten terwijl de trek opkomt, slaan mensen soms door als ze eenmaal een koekje en een stukje chocolade nemen. En ook winkelen als je honger hebt, zorgt dat je met te veel en te ongezond voedsel thuis komt. Je zou dat calorierisico’s kunnen noemen.

Inmiddels is het nog belangrijker uit te vinden waarom mensen die goed gevoed zijn toch gezondheidsrisico’s nemen als nog meer cola, nog meer frites, nog meer mars. Waarschijnlijk zijn mensen en hun huisdieren de enige dieren die voortdurend in de grote verleidingsomgeving moeten leven en niet meer in staat zijn om te overleven met uitsluitend de automatische mechanismen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: De tweede kans van Second Love

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie