5.046
57

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Hooligans en voetbal hebben alles met elkaar te maken

Je zou zo graag eens een massale demonstratie willen zien van voetballiefhebbers

In historisch Rome is door Feyenoord-hooligans zware schade aangericht maar voetballend Nederland onderscheidt zich opnieuw door een daverend stilzwijgen. Natuurlijk: de usual suspects nemen afstand. Het bestuur van Feyenoord veroordeelde in een verklaring het gedrag van de aanhang. Zulke praatjes zijn ons wel bekend. Ook van burgemeester Ahmed Aboutaleb mogen wij de gebruikelijke toorn verwachten. Of hem dat in dank afgenomen wordt door voetballiefhebbers is echter de vraag. Zij zien in hem toch eerder een marionet van de vijand. Een knecht van de gevestigde orde die zijn ziel aan het establishment heeft verkocht. In hun ogen is hij niet meer dan een aap die pootjes mag geven aan Obama. Over het zalven van Rutte zwijgen we maar.

Je zou zo graag eens een massale demonstratie willen zien van voetballiefhebbers, van de spelers – profs en amateurs – van de vaste stadionbezoekers en de mensen die op de velden van de amateurs rondhangen of hun kindertjes in de jeugdcompetitie aanmoedigen. Maar niets van dit alles. Ja als zo’n voetbalfan een microfoon onder de neus geduwd krijgt, dan staat hij met zijn praatje klaar: die hooligans hebben niets met voetbal te maken.

Dit is een stuitend gebrek aan zelfinzicht. Hooligans opereren onder de vlag van hun club. Hun taal is doorspekt met voetbaltermen. In woord en geschrift hebben zij het steeds over de clubliefde. Zij worden in hun woorden en daden hoe dan ook geïnspireerd door het spel zelf. Uit hun boezem zijn zelfs heilige liederen opgeweld en korte mantra’s die je hoort als zij ten strijde trekken. Zelfs tijdens de zwaarste confrontaties met de politie. En waarom ligt dan de naam van bepaalde spelers op ieders lip? Mogen buitenstaanders dat weten? En waarom moeten ze altijd uit het buitenland worden ingevlogen om hier hun kunsten te vertonen met het bekende resultaat na afloop: versplinterde ruiten, geplunderde winkels, vernielde treinen

Hooligans en voetbal hebben alles met elkaar te maken. De meeste liefhebbers van het spel mogen dan althans op het oog brave burgers zijn – keurige huisvaders en huismoeders – de leer die zij aanhangen leidt in zijn zuiverste vorm tot het hooliganisme. Eigenlijk ben je pas echt een voetballiefhebber als je voor en na de wedstrijden met knuppels door de binnenstad trekt.

Voetballiefhebbers kijken van die bittere waarheid weg ook al zijn zij en niet de buitenstaanders de grootste slachtoffers van dit door hun spel gemotiveerd geweld. Hooligans van de ene club bevechten tenslotte vooral die van een andere. Maar let op: als de politie komt, maken zij meteen gemene zaak.

Als ik in de trein iemand zie zitten met de Voetbal International of met het sportkatern van het AD, vraag ik mij altijd af: wanneer ga jij nu schoppen? Wanneer gaan de ruiten van de coupé eruit? Ben je al geradicaliseerd door je heilige geschriften of is dat proces nog gaande?

Je kunt straks onder mijn opiniebijdrage de gebruikelijke reactie verwachten: ik heb er geen moeite mee om afstand te nemen van het hooliganisme. Dat heeft geen enkele betekenis als wordt vastgehouden aan de spelregels van deze zogenaamde ‘sport’, en vaders hun kinderen kritiekloos naar de jeugdcompetitie sturen om aan de zijlijn de verrichtingen van het kroost nog toe te juichen ook.

Er zal weer massaal worden weggekeken maar het feit blijft recht overeind staan: voetbal is hooliganisme. Laten wij om te beginnen de grenzen sluiten voor alle buitenlandse spelers.

Fotos: Twitter Gazzetta dello Sport / It’s an ultra life

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (57)