5.208
90

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Hork van Powned, ga je moeder pesten

Als je een heel klein beetje karakter in je donder hebt, dan gebruik je geen weerloze mensen om te scoren

Het nieuws van Powned heeft een simpele tactiek: je probeert mensen voor gek te zetten door provocerende en pesterige opmerkingen op hen los te laten. Nederlanders zoeken in het algemeen het conflict niet. Zij proberen een gevat en geestig antwoord te geven. Dat gaat meestal gruwelijk mis en daarmee scoort Powned een punt. Hun verslaggevers schitteren in de rol van Harlekijn, terwijl het slachtoffer te kijk staat als de domme August. Zo triomfeert een nieuwe held van deze tijd zoals Jan Roos met zijn zogenaamd komische kop steevast ten koste van een ander.

De uitzending van woensdagavond, die geheel aan het diplomatieke conflict met Rusland gewijd was, gaf daarvan talrijke voorbeelden. Rutger Castricum probeerde minister Timmermans op het verkeerde been te zetten, terwijl Jan Roos minister Hennis-Plasschaert aanpakte met domme opmerkingen over Russische bommentapijten. Danny Ghosen stond met een sirene lawaai te maken voor de Russische ambassade, tot hij tenslotte door de politie werd opgebracht. So far so good. Van politici, diplomaten en gezagsdragers mag je verwachten dat ze tegen een pestkop van Powned opgewassen zijn.

Anders wordt het als de verslaggevers van het programma onschuldige burgers met treiterijen aanpakken. Zo overviel een Powned-redacteur – op ongeveer 4 minuten in het programma – een Russische winkelier om tussen zijn schappen ordinair ruzie te zoeken en met een boycot te dreigen. Verderop in het programma laat Jan Roos – na minuut 15  – zijn strategie los op toevallige passanten die zich dan ook gemakkelijk te kijk laten zetten in hun pogingen om adequaat te reageren op de treiter- of om de woorden van de grote Roos zelf te gebruiken – Karpaten kop van Roos.

Kijk, dat is laf, dat is gemeen. Als je een heel klein beetje karakter in je donder hebt, dan gebruik je geen weerloze mensen om te scoren. Dan laat je een eenvoudige Russische winkelier met rust. Dan probeer je niet een toevallige passante voor gek te zetten als dank voor het feit dat ze je te woord staat.

Wie dat wel doet, wie zich dan geweldig, groot, satirisch en taboedoorbrekend acht, is niet beter dan een verdrinker van jonge katjes of een zesdeklasser die de jongetjes uit de tweede klas in elkaar slaat. Hork van Powned, ga je moeder pesten.

Naschrift: deze opiniebijdrage is eerbiedig opgedragen aan professor Kinneging


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han, De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000), is verschenen op 26 september


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (90)