Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hormoonverstorende stoffen bedreigen mens en dier

  •  
04-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-04-om-13.58.32

© cc-foto: Mike Mozart

Consumentenbond, Greenpeace en Wemos waarschuwen: Leg deze risicovolle stoffen nú aan banden om nog meer schade te voorkomen
Door: Henry Uitslag (Consumentenbond), Susan Cohen Jehoram (Greenpeace) & Ella Weggen (Wemos)
Hormoonverstorende stoffen bedreigen gezondheid en milieu. De Europese Commissie beloofde de definitie van deze schadelijke stoffen voor 2013 op te stellen, zodat de schade aan banden gelegd wordt. Maar de commissie stelde de definitie keer op keer uit, met als excuus dat het nodig was nader onderzoek te doen naar de economische gevolgen van regulering. Nederland kan nu het verschil maken als EU-voorzitter en zich inzetten voor een definitie waarbij we onze gezondheid optimaal beschermen.
We komen in ons dagelijks leven veel in aanraking met hormoonverstorende stoffen. Deze zitten bijvoorbeeld in verzorgingsproducten als bodylotion (parabenen) en in voedselverpakkingen (BPA). Ook pesticiden, waaronder Roundup, hebben een hormoonverstorende werking. Talloze onderzoeken wijzen op de risico’s van deze stoffen. Hieruit blijkt dat er een link is tussen hormoonverstorende stoffen en borst- en prostaatkanker, afnemende vruchtbaarheid bij mannen, overgewicht en diabetes. Voor ongeboren kinderen en zuigelingen zijn zelfs kleine hoeveelheden een risico.
Als consument is het vrijwel onmogelijk om deze stoffen te vermijden. Consumenten vertrouwen erop dat de overheid hen hiertegen beschermt. Helaas is dit niet het geval. 89 vooraanstaande wetenschappers luidden in 2013 de noodklok in de Berlaymont verklaring. Ze roepen overheden op om maatregelen te treffen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het United Nations Environment Programme (UNEP) hebben een  verontrustend rapport  gepubliceerd over hormoonverstorende stoffen en maakten een analyse van de maatregelen die bepaalde landen al genomen hebben.
De Europese Commissie had al in 2013 maatregelen moeten nemen om hormoonverstorende stoffen te reguleren. Tot op de dag van vandaag laat de Commissie op de maatregelen wachten.. Het Europese Hof veroordeelde de EC zelfs vanwege het uitblijven van maatregelen. Het Hof deed de uitspraak in een rechtszaak die Zweden aanspande. Deze is mede ondertekend door Nederland, Denemarken, Frankrijk en Finland.
Het vonnis van het Europese Hof vereist onmiddellijke actie. Maar de Europese Commissie blijft werken aan nader onderzoek naar de economische gevolgen van de maatregelen. En dat terwijl elk jaar vertraging ons € 157 miljard kost als gevolg van ziekte door blootstelling aan hormoonverstorende stoffen.
Achter de vertraging staat een krachtige lobby van de chemische industrie.. Opvallend is dat precies op het moment in 2013 waarop de Commissie tot een definitie zou komen van wat een hormoonverstorende stof is, van hogerhand werd besloten het dossier over te hevelen van de Milieuafdeling naar de Gezondheidsafdeling. Al het gedane werk ging in dat proces verloren en de Commissie begon geheel opnieuw.
Niet alleen in de Europese Unie is het bedrijfsleven bang voor deze gezondheidsbeschermende maatregelen. Ook het Amerikaanse bedrijfsleven heeft gewaarschuwd dat beperkingen op de stoffen in Europa de vrije handel zullen beperken. Men hoopt daarom waarschijnlijk dat de Commissie de maatregelen uitstelt tot na inwerkingtreding van TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS. Dan krijgt Amerika invloed op Europese wetgeving en wordt het vaststellen van regels die mens, dier en milieu beschermen nog ingewikkelder.
Nu is het moment deze stoffen aan banden te leggen om nog meer schade te voorkomen. Als EU-voorzitter moet Nederland de Europese Commissie oproepen om onmiddellijk te stoppen met aanvullende onderzoeken en een strenge definitie van hormoonverstorende stoffen vast te stellen. Hierbij mag de Commissie niet economische gevolgen van regelgeving laten meewegen over de rug van onze gezondheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.