Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Horror-coalitie komt weer in beeld

  •  
29-10-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
horror300.jpg
Hasna El Maroudi: CDA en VVD willen het nog wel een keer proberen met Wilders
CDA-prominent Jaap de Hoop Scheffer prijst in een interview met de Vlaamse Knack het beleid van de Hongaarse premier Viktor Orbán. ‘Orbán doet wat Europa zou moeten doen’, zegt hij over het hermetisch afsluiten van de grenzen van Hongarije met Servië en Kroatië.
Hoe anders is het taalgebruik van de Oostenrijkse bondskanselier en sociaaldemocraat Werner Faymann, die het Hongaarse beleid van Orbán vergelijkt met nazi-Duitsland:
Vluchtelingen in treinen stoppen en ze compleet ergens anders heen sturen dan waar ze dachten naartoe te gaan, doet ons denken aan een van de donkerste hoofdstukken van de geschiedenis van ons continent.
De vleierij van De Hoop Scheffer met de democratisch dictator Orbán, die af wil van de parlementaire democratie en Rusland en China als voorbeelden noemt, is een draai die zo uit een slipcursus lijkt geplukt. Want tot voor kort protesteerde het CDA nog tegen het uiterst rechtse Hongaarse populisme. Ook al is het een zusterpartij want Fidesz, de partij van de Hongaarse premier maakt deel uit van de Europese Volkspartij (EVP), waar ook het CDA in zit. CDA-Europarlementariër Esther de Lange verklaarde vorig jaar nog tegenover BNR dat ze Fidesz uit de Europese fractie wilde gooien:
“De Amerikanen hebben zo’n mooie uitdrukking: ‘three strikes you’re out’. Die hitte voelen de Hongaren gelukkig in onze fractie en door de Europese Commissie”, zei ze. Holle retoriek, blijkt achteraf.
De Hoop Scheffer erkent in het interview weliswaar dat de Hongaarse premier op z’n best een halve democraat is, maar neemt ook de ruimte om zijn beleid te verdedigen. Echte vluchtelingen moeten we verwelkomen, zegt hij, maar op basis van gesprekken die de diplomaat met een ‘arabiste’ heeft gevoerd is De Hoop Scheffer van mening dat een groot deel van de vluchtelingen dat zich in Europa meldt, hier niets heeft te zoeken. En dan zijn dichte grenzen dus geoorloofd.
“Zij spreekt verschillende Arabische dialecten, en volgens haar komt 40 à 50 procent van de mensen die zeggen uit Syrië te komen eigenlijk van elders”, zegt De Hoop Scheffer in het interview, schermend met niet onderbouwde vage cijfers. Wie is deze arabiste? Hoe heeft zij dit getoetst? Waar komen deze mensen dan wel vandaan? We komen het niet te weten.
Dat Wilders-aanhangers trappen in de horrorachtige broodje aapverhalen over Syriërs die hierheen komen om onze dochters te verkrachten, is al erg genoeg. Dat iemand met een staat van dienst als De Hoop Scheffer zich op soortgelijke sprookjes verlaat, is heel kwalijk. Het is angstpolitiek, niet meer en niet minder. Uit het interview met de oud-topman van de Navo wordt duidelijk wat hij eigenlijk wil: meer geld voor Defensie vrijmaken. Hoe kun je beter extra geld lospeuteren voor wapens en militairen, dan door een land te injecteren met angst? De Hoop Scheffer doet ‘slechts’ zijn werk.
Het is opnieuw een trend aan het worden. Uit angst om bij de volgende verkiezingen de macht te verliezen gaan politici, die voorheen nog ver weg bleven bij het extreem-rechtse gedachtengoed, mee in de leugens van conservatief-nationalistische partijen. Sterker nog: ze praten ze zelfs goed.
“Ja, maar…”, je hoort het politici continu zeggen. “We moeten ze opvangen, maar….” “We moeten helpen, maar….” Met na de ‘maar’ een aanduiding die erop zou moeten wijzen dat de vluchteling een onopgevoed wildebeest is dat zich aan ‘onze regels’ heeft te houden. Alsof alle asielzoekers die naar Europa vluchten hier komen om stennis te schoppen, in plaats van een veilig heenkomen te vinden. En zo wordt het beeld dat Wilders zo graag schetst van vluchtelingen als Arabische woestelingen weer onderstreept.
Wilders wordt op zijn wenken bediend: de PVV stijgt in de peilingen. En dat maakt andere, minder zelfverzekerde politici, nerveus. BNR-columnist Kustaw Bessems merkt terecht op dat de VVD en het CDA samenwerking met de PVV weer mogelijk achten. De VVD windt er nauwelijks doekjes om: zodra Wilders zijn ‘minder, minder’-uitspraak terugneemt, is samenwerking weer mogelijk. CDA-leider Van Haersma-Buma geeft als antwoord op de vraag of het CDA met de PVV gaat samenwerken: “Nou, met een partij die wegloopt als de onderhandelingen moeilijk worden, die een land zo achterlaat, kan het CDA niet nog een keer in zee gaan en dat zal ik ook niet doen.” Met andere woorden: wanneer de PVV zich in de toekomst écht conformeert en deelneemt aan het kabinet, dan wil het CDA nog wel praten.
Voor dat je het weet komt er weer een coalitie VVD-CDA-PVV. Want dat is wat je van de geschiedenis leert: dezelfde fouten worden steeds opnieuw gemaakt.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.