3.400
81

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Hosanna! Telegraaf voert actie voor buitenlandse moeder

Hulpbehoevende familieleden uit verre landen voortaan welkom

De participatiewet – dat schitterend product van de denkkracht die ons kabinet steeds weer ten toon spreidt, de participatiewet vraagt ons in feite om hart te hebben voor ouders en andere familieleden in nood. De overheid brengt ons burgers als het ware op dat idee tijdens het keukentafelgesprek zoals dat sinds het optreden van staatssecretaris Martin van Rijn gebruikelijk is.

Nu kende die participatiewet tot nog toe grenzen – heel letterlijk. Steeds meer Nederlandse families zijn over verschillende landen verspreid en als een hulpbehoevende oma of opa buiten de EU woont, wordt het heel moeilijk om hen naar je toe te halen. Ja, je kunt de zaken natuurlijk ook omdraaien en je bij hen vestigen maar dat botst dan met het hebben en houden van een baan, een andere prioriteit die onze vérziende overheid aan de burgerij oplegt. 

In het algemeen had de rechterkant van het politieke spectrum weinig oog voor deze problematiek. Daar lijkt nu verandering in te komen. Het is juist de Telegraaf die een verblijfsvergunning eist voor de hulpbehoevende bejaarde Dorothy Murphy, een New Yorkse die terecht zou kunnen bij haar dochter in Almere, als de regelgeving haar niet in de weg stond. Op 18 mei zou ze moeten worden uitgezet maar nu heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat uitgesteld om nader onderzoek te doen. Zonder druk van alerte media als de Telegraaf en de VARA, met name Pauw, was dat niet gelukt.

Wat een prachtig bondgenootschap in deze zo vaak cynisch genoemde tijd! Ongetwijfeld zal er een menselijke oplossing gevonden worden voor Dorothy Murphy en daarmee voor zoveel andere hulpbehoevende ouderen die wegkwijnen in verre landen, terwijl hun familieleden in Nederland ze graag in huis zouden willen nemen. Zij en hun advocaten hebben nu het precedent Dorothy Murphy in handen. 

Nogmaals: dankzij de Vara, maar vooral dankzij de ommezwaai bij de Telegraaf! Nu Wilders en de PVV nog. En Halbe Zijlstra. Dat zal wel goed komen want iedereen met een beetje mensenkennis ziet achter hun harde woorden en hun harde blik een warm kloppend hart. Er breken nieuwe tijden aan. Om met mr. Haersma Buma en het CDA te spreken: hosanna!

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (81)