1.162
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hou je ook van series als The Killing?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: wat zegt het over je als je van die televisieseries houdt?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ben je ook gek op series zoals The Killing en The Bridge? Ik moet eerlijk bekennen dat ik naar elke nieuwe jaargang uitkijk. Wel bekruipt me een licht gevoel van medelijden met Zweden en Denen. Je zult maar wonen in een land waar zoveel kinderen en vrouwen misbruikt worden. Is er dan geen aardig vooruitzicht voor zulke landen? Jazeker, onderzoek zou laten zien dat mensen die vaak naar zulke populaire series kijken vaker opkomen voor slachtoffers van seksueel misbruik.

Op een Amerikaanse universiteit werden 508 studenten tussen 18 en 28 jaar waarvan de helft uit vrouwen bestond via een vragenlijst geïnterviewd. Het was een vragenlijst waarmee zelfvertrouwen, competitie, het initiatief nemen onder druk en ook passiviteit werden gemeten.

Er is ook een schaal waarop de gevoelens over verkrachting worden gemeten (the Illinois Rape Myth Acceptance Scale) waarin vragen worden voorgelegd als ‘als een vrouw verkracht wordt terwijl ze dronken is, is ze er voor een deel zelf verantwoordelijk voor dat het uit de hand loopt’. Die werd ook gebruikt in dit onderzoek.

Iedereen met een beetje gevoel voor politieke correctheid weet natuurlijk hoe je zulke vragen invult, maar dat blijkt bij die Amerikaanse studenten toch mee te vallen (of ze voelden zich onbespied bij een anoniem onderzoek en zeiden wat ze echt vonden). In elk geval bleek dat het kijken naar spannende politieseries (in de VS kijken ze geloof ik vooral naar 24, CSI en Homeland) ervoor zorgt dat mensen (mannen zowel als vrouwen) vaker in zouden grijpen bij seksueel misbruik (als ze daar getuige van zijn). De reden daarvoor zou zijn dat zulke series een opvoedend effect hebben. Je leert erdoor wat ‘echt niet kan’.

Het is wel een onderzoek met een hoop ‘alsen’ en ‘zous’, maar goed, toch leuk dat die series zoveel nut hebben. Ze zouden financiële steun moeten krijgen van het Ministerie voor Gezondheid. Binnenkort komt in de VS ook de Nederlandse serie Penoza onder de naam Red Widow op televisie. Onze bijdrage aan de bestrijding van seksueel geweld in VS?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Hoe het middeltje voor pijnvrij vrijen ontstond

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie