1.336
10

Psycholoog, auteur, columnist

Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze is daar onder meer betrokken bij de master-opleiding Gedragsverandering.

Daarnaast heeft ze jarenlange ervaring als coach en trainer op het gebied van zelfkennis, authenticiteit, en zelfontwikkeling. Ze staat bekend om haar talent om wetenschappelijke inzichten op begrijpelijke en onderhoudende wijze te presenteren aan een breed publiek.

Vonk heeft een column in Psychologie Magazine en schreef eerder de bestsellers Ego’s en andere ongemakken, Menselijke gebreken voor gevorderden en Liefde, lust en ellende.

Hou je van dieren? Kijk dan deze film

Over de film die aandacht vraagt voor de erbarmelijke omstandigheden waarin veel dieren leven 

De indrukwekkende film The Ghosts in Our Machine draait maandag 12 oktober in theater LantarenVenster in Rotterdam. De film volgt de Canadese dierenfotografe Jo-Anne McArthur, die met haar foto’s aandacht vraagt voor de erbarmelijke omstandigheden waarin veel dieren leven – dieren die alleen geboren zijn voor het nut of plezier van de mens. Voor de gelegenheid is McArthur in Nederland en zal ze vragen van het publiek beantwoorden.

Vermoedelijk zal dat publiek voornamelijk bestaan uit sympathisanten, die al veel meer weten dan hun lief is over wat mensen dieren aandoen. In de huidige samenleving vindt bijna alle ‘productie’ waarbij dieren zijn betrokken plaats achter de gesloten deuren van stallen en laboratoria. Hierdoor is een splitsing ontstaan tussen mensen die zich actief op de hoogte stellen van nieuws over diergebruik en de rest van de burgers, politici en journalisten.

De meeste dierenvrienden zien alleen hun huisdieren en de grappige schattige dierenfilmpjes op internet. We genieten van hoe dieren spelen, ontdekken, elkaar liefkozen of zich laten vertroetelen. Daarmee erkennen we impliciet dat dieren voelende wezens zijn maar die erkenning is selectief. Dat dieren ook lijden – onder de industriële systemen waarin ze productiegoederen zijn, dat besef is afwezig. Daarvan zijn ook beelden, maar die zijn dermate onprettig dat je geen vrienden maakt als je ze deelt op Facebook.

Gevolg is dat juist de mensen die het meest met dieren meevoelen ook het meest zien van hun ellende, omdat ze er iets aan willen doen – zoals fotografe McArthur en de mensen van Eyes on Animals, die veetransporteurs en slachters voorlichten over methoden om dierenleed te reduceren, en tijdens hun werk de verschrikkelijkste taferelen tegenkomen. 

Jo-Anne McArthur zei in een interview: ‘Het moeilijkste als ik ergens foto’s heb gemaakt, is dat ik weer wegga en de dieren aan hun lot overlaat.’ Lesley Moffat, oprichtster van Eyes on Animals, zei: ‘Altijd als ik tijdens onze inspecties vreselijk dierenleed zie, denk ik: Dit kan niet doorgaan, dit moet nú stoppen.’ Helaas hebben wij een overheid die wel de veehouderij subsidieert en eraan meewerkt dat dieren worden geëxporteerd naar landen waar hun een verschrikkelijk lot wacht maar juist niet dit werk om daarin verbetering en bewustwording te bewerkstelligen. 

Ik heb het allergrootste respect voor deze mensen, die zich niet afsluiten voor de ongemakkelijke brute werkelijkheid van diergebruik, en een groot deel van hun levensvreugde opofferen om het lot van deze dieren te verbeteren – vaak tegen de verdrukking in, want hun missie gaat tegen de gevestigde belangen in. Ik wil iedereen oproepen om maandagavond Rotterdam te gaan; om heel even de eigen comfortzone te verlaten, de ogen te openen voor een wereld die normaliter onzichtbaar blijft, en na te denken over het morele dilemma dat The Ghosts in Our Machine entameert: zijn dieren dingen of hebben ze recht op een vrij leven net als mensen? Voor ons één avond, voor miljarden dieren hun hele leven.

Roos Vonk is hoogleraar psychologie en initiatiefnemer van Animal People Alliance

Het laatste boek van Roos Vonk is Collega’s en andere ongemakken

Volg Roos ook op Twitter, Facebook

cc foto: Farm Sanctuary/Jo-ann Mcarthur


Laatste publicatie van RoosVonk

  • Je bent wat je doet

    van zelfkennis naar gedragsverandering

    2019


Geef een reactie

Laatste reacties (10)