438
28

Presentator 'De Heer Ontwaakt' (radio2)

Presentator van het ochtendprogramma 'De Heer Ontwaakt' (Vara/Radio2)

Hou voor dertig cent een kind in leven

Radiopresentator Sander de Heer doet verslag vanuit het Keniaanse vluchtelingenkamp Kakuma. Dit is het laatste deel van zijn reportages over de Nacht van de Vluchteling

Als ik afga op de ervaringen tijdens mijn driedaagse verblijf in vluchtelingenkamp Kakuma, stemt me dat hoopvol en toch best positief. Er zijn honderden hulpverleners die alles goed onder controle hebben.

Een groep is bezig met veiligheid, de ander met onderwijs, er zijn hulpprogramma’s voor kinderen, maar ook voor gehandicapten. Er wordt gekeken waar iedereen behoefte aan heeft en wat hij of zij al zelf kan. Kun je een hutje bouwen? Dan krijg je een golfplaat. Is je kindje na de geboorte nog steeds broodmager? Dan krijg je extra voeding. 
Zeker de Sudanezen en SomaliÎrs die gevlucht zijn voor oorlog en terreur hebben het hier beter dan thuis. Maar uiteindelijk wil iedereen naar huis, natuurlijk. Echter, het is verre van veilig om naar huis terug te keren. Zeker in Zuid-Sudan, waar een heftige strijd gaande is tussen bevolkingsgroepen. Hele dorpen worden afgebrand en de bevolking wordt uitgemoord. 
Er worden van die kant dus weer duizenden vluchtelingen verwacht. En dan? Ik vind dat we er voor moeten zorgen dat ze in ieder geval in zo’n vluchtelingenkamp in leven blijven. Zeker de allerjongste! 
Hiervoor is de plumpynut ontwikkeld. Een zakje met genoeg voedingsstoffen om een kind te laten aansterken. Zo’n zakje kost maar 30 cent. Dat moet toch wel te regelen zijn? In mijn radioprogramma “De Heer Ontwaakt” wil ik me de komende weken gaan inzetten om zoveel mogelijk plumpynuts bijelkaar te lopen tijdens “De Nacht van de Vluchteling”. Sponsor of loop mee! Kijk hier voor meer info.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)