3.195
59

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Houd rare kosten in gezondheidszorg niet verborgen

Decennia lang hebben apothekers klanten geld uit de zak geklopt

Volgens hun brancheorganisatie KNMP neemt de agressie tegen apothekers en hun personeel snel toe. Ook lopen steeds meer klanten boos de zaak uit. Dat komt door een stukje duidelijkheid dat de overheid geschapen heeft

Zij moeten betalen voor de mondelinge toelichting die zij krijgen als een nieuw medicijn wordt verstrekt. Volgens de Telegraaf is dat gemiddeld zes euro. Vroeger klopten de apothekers dat geld ook uit je zak maar die telden ze op bij de kosten voor de geneesmiddelen. Wat niet weet, dat niet deert.

‘Dienstverlening’ 
De KNMP stelt nu voor om die oude vertrouwde praktijk snel weer in te voeren, voor een van hun leden echt over de toonbank worden getrokken. Decennia lang hebben apothekers klinkende munt in rekening gebracht voor een verhaal dat elke andere middenstander gratis levert omdat het onderdeel uitmaakt van de dienstverlening.

Je zou tenslotte verbaasd staan als de Mediamarkt of enige andere winkel het je in rekening brengt als een verkoper een computer heeft gedemonstreerd en daarbij waarschuwde tegen wat je er niet mee moet doen. Nu komt dat aan het licht. En klanten plaatsen daar terecht kanttekeningen bij. Het beste lijkt mij voorlopig dat iedereen die een nieuw medicijn krijgt, van te voren onderstreept geen gesprek te willen, niet te zullen luisteren en niet te zullen betalen.

Kosten moeten worden gespecificeerd
Het zou een buitengewoon verkeerd signaal zijn als de regering de apothekers voor de lieve vrede toestond om deze onzinkosten opnieuw te verdoezelen. Integendeel, met het eigen risico van tegenwoordig heeft de patiënt recht op zoveel duidelijkheid als mogelijk is. Zo zouden bijvoorbeeld de kosten moeten worden gespecificeerd die hem in rekening worden gebracht voor het gebruik van de faciliteiten van het ziekenhuis, bijvoorbeeld de wachtkamer.

Of het gedeelte van de overhead dat te zijnen laste komt. Steeds weer krijgen wij te horen dat de kosten voor de gezondheidszorg de pan uitreizen. Laat de patiënt  dan ook precies weten, hoe die kosten zijn samengesteld. Dat het dan minder gezellig wordt in het ziekenhuis, moeten wij er maar voor over hebben.


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (59)