11.363
189

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Houd Yasmina Haifi verre van controlerende functies

Het is verontrustend dat veel mensen de gedachte van Haifi normaal vinden. Complotdenken is slecht voor de samenleving

Yasmina Haifi is (nog) niet ontslagen. Zij is slechts geschorst en definitief weggehaald bij het National Cyber Security Center waar zij – kennelijk beschouwd als jong talent op het Ministerie van Veiligheid en Justitie –voorlopig was gedetacheerd.

Volkomen terecht. Juist bij instanties die zich met de veiligheid van de burgers bezig houden of met spionage kun je geen complotdenkers gebruiken. Ook niet in ondersteunende functies. Die richten namelijk door hun paranoia enorme schade aan. Zij maken alles ondergeschikt aan hun wanen. Zij gaan op zoek naar de verkeerde vijand. Zo scheppen zij onveiligheid en geen veiligheid.

Blijkens haar tweets is Yasmina Haifi van mening dat op de een of andere manier het zionisme achter het kalifaat zit. Met de Islam heeft de zich islamitisch noemende staat niets te maken. Zij vertegenwoordigt daarentegen het kwaad. In het denken van Yasmina Haifi kom je dan blijkbaar automatisch bij het zionisme uit. Dat kan niet anders. Zij staat in deze opvatting niet alleen zoals blijkt uit de Facebookpagina die is opgericht om haar te steunen. Deze had zondagochtend voor negen uur al meer dan vierduizend likes.

Dat is verontrustend. Er zijn dus veel meer mensen die de gedachte normaal vinden dat de kalief als incarnatie van het kwaad een creatie is van het zionisme.

In de eerste helft van de twintigste eeuw kende Europa een staatsman, die zijn politiek baseerde op de gedachte dat de joden het kwaad vertegenwoordigden. De huidige tegenstanders van het Israëlische beleid doen op een enkele uitzondering na hun best zich te distantiëren van deze opvatting. Hun afkeer geldt niet de joden in het algemeen maar slechts de zionisten, de aanhangers van de gedachte dat in Palestina ruimte moet zijn voor een joods nationaal tehuis. Onder hen zijn er velen die het dan ook nog liever over het zionisme hebben in navolging van Geert Wilders, die het naar eigen zeggen op de islam gemunt heeft en niet op de moslims. 

Of je nu de joden van alle kwaad beticht, de islam of het zionisme, dat maakt voor de aard van de gedachtegang geen verschil. Het idee dat het zionisme achter het kalifaat zit is net zo krankzinnig en paranoïde als de door tal van merkwaardige lieden aangehangen idee dat de Europese Unie stiekem bezig is om ons werelddeel in handen te spelen van de Arabieren en de moslims. Net zo van de pot gerukt om maar eens een volkse en bijna onwelgevoeglijke uitdrukking te gebruiken.

Yasmina Haifi is ook lid van de PvdA en die partij schijnt niet te weten wat zij met haar aan moet. Een royement ligt voor de hand. In een sociaaldemocratische partij is geen plaats voor paranoïde complotdenkers. Net zoals deelraadslid Gertjan Neerhof die zich de angst van Breivik wel kan indenken, geen plaats verdient in de VVD.

Tenminste, dat mag ik hopen. Is dat ondemocratisch? Dat is juist democratisch want een politieke partij verenigt de aanhangers van bepaalde samenhangende staatkundige opvattingen omdat je met zijn allen nu eenmaal meer invloed uit kunt oefenen dan in je eentje. Wie er radicaal andere denkbeelden op na houdt, kan in zo’n partij geen plaats vinden. Dat doet geen tittel of jota af aan de vrijheid van meningsuiting.
Voor Yasmina Haifi moet bij de overheid een functie te vinden zijn waar zij met haar complotdenken geen kwaad kan. Dat mag in ieder geval geen dienst zijn met een controlerende functie zoals bijvoorbeeld de instanties die zich bezighouden met de Richtlijn Drukapparatuur. Anders gaat ze daar ook de negatieve invloed van het zionisme zien.

Ondertussen is het triest dat zoveel mensen in Nederland het complotdenken omarmen. Dat is slecht voor de kwaliteit van de samenleving.

Beluister dit opiniestuk hier


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (189)