802
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Houden van oud geld

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Is een bankbiljet een statussymbool?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Als je nu toch een onderzoek wilt lezen over de inhaligheid van mensen die raar uitpakt is het dit. We hechten aan nieuwe dingen meer dan aan oude. Als het moet geven we liever oude spullen weg dan nieuwe. Maar doen we dat ook met bankbiljetten?

In een onderzoek waarbij mensen oude bankbiljetten kregen en gevraagd werden hun boodschappenlijstje af te werken bleek dat de proefpersonen bij voorkeur de oude bankbiljetten weggaven. Ze betaalden ook liever met een groot oud biljet om te voorkomen dat ze met gepast geld nieuwe biljetten zouden moeten geven. Ze betaalden alleen met de nieuwe biljetten als ze dachten bekeken te worden.

De onderzoekers zeggen dat het aanzien van bankbiljetten ons gedrag verandert. Oude bankbiljetten zijn besmet, vies en nieuwe biljetten, daar ben je trots op. De manier waarop je je geld gebruikt zegt iets over je.

De grote vraag is voor iedereen die dit onderzoek heeft gelezen of je nu vanzelf minder geld uitgeeft als je nieuwe biljetten in je portemonnee hebt. Vind je het zonde die uit te geven?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje donderdag nalezen: Kleuters zijn guller als ze gezien worden
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie