2.342
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Houtje bijten om gezond te blijven

Schokkende resultaten uit onderzoek naar tandenborstels!

In mijn leven heb ik ongeveer 45.260 keer mijn tanden gepoetst, maar ik heb nooit geweten op welke riskante paden ik me begaf. Wat er niet aan groei van rare bacteriën en schimmels op de borstel kan zitten. Toch nemen we willens en wetens twee maal daags de kans op ernstige ziektes. Gelukkig zijn me nu de ogen geopend door onderzoekers van de University of Texas.

Er zitten allerlei bacteriën op die borstels, maar ook schimmels en gisten, en met de Fusobacterium zou je groter kans op darmkanker kunnen hebben, terwijl sommige van die ziekmakers weer in verband gebracht zijn met hartaandoeningen. Er is bewijs dat ziektes van de mondslijmvlies verband houden met grotere kans op hartinfarcten. En wat te denken van de Porphyromonas gingivalis? Ik zie nu al op tegen vanavond.

Maar de onderzoekers hebben allerlei adviezen. Ze gaan ervan uit dat iedereen een elektrische borstel gebruikt omdat die effectiever en sneller poetst en al hun goede raad is daarop gebaseerd. Je moet je borstel 20 minuten lang in zo´n mondspoelmiddel zetten en altijd zorgen dat de borstel droog is. Meerdere malen per dag flossen. Als je maar even ergens hebt geluncht of een snackje gegeten, hup je draad te voorschijn halen. Ik zie een zonnig terras met synchroon flossende mensen voor me.

Maar de grote ontdekking van de onderzoekers is dat je ook goed moet uitkijken welk type borstel je koopt. De borstels met een stevige kop en een dicht inplant van zachte nylon haren houden minder van die enge beestjes vast dan de borstel met ruime inplant. Met die ontdekking haalden de onderzoekers ook de media en eeuwige roem.

Ik heb nu visioenen over de opkomst van de beschaving, die gepaard ging met koolhydraten die aan tanden en kiezen bleven kleven en rottende gebitten veroorzaakten, waarna de tandenborstel oprukte, die het tij niet kon keren en uiteindelijk zal het leiden tot onze ondergang.

Hoe hard we ook rennen, hoeveel omega 3 vetjes we ook eten, als we niet op de tandenborstel letten gaan we het niet redden. Wat hadden de voorouders die nog geen diëten volgden met veel verfijnde koolhydraten (suiker, cake) toch mooie gebitten. Kijk ook naar mensen die Afrikaanse en Aziatische landen wonen. Een stukje hout waar ze op hadden gebeten en dat daardoor een soort borsteltje was geworden daar hadden ze genoeg aan. Flossen daar hadden ze nog nooit van gehoord. Kan iemand een onderzoek doen naar welke houtsoort in moet kiezen om vanavond op te kauwen? En moet ik nog tandpasta op mijn zelf gemaakte houten borsteltje doen?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)