Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huizenmarkt blijft kaartenhuis

  •  
16-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Opleving van de huizenverkoop? Check de statistieken eens goed
Hebben jullie het al gehoord? Herstel van de huizenmarkt is aanstaande!
Ten aanzien van vorig jaar juli is de huizenverkoop met bijna 30 procent gestegen. Veel mensen hebben dit aangegrepen om verheugd, doch voorzichtig, te reageren dat dit wellicht eindelijk een lichtpunt was in de duistere woningmarkt. Maar.. is dat ook echt zo?
Allereerst zou je jezelf de vraag moeten stellen of er dit jaar of dit kwartaal iets veranderd is, waardoor mensen positief zijn geworden over de huizenmarkt. Het kan immers zijn dat het consumentenvertrouwen gegroeid is, waardoor we nu weer geld uit durven te geven. Maar zoals jullie allemaal ook wel weten, houden we, net als onze regering, de hand op onze knip. En – helaas – daalde in juli 2013 het consumentenvertrouwen weer ten opzichte van juni.
Okee, dus dat is het niet. Is er wellicht sprake van een trend en zijn er in de maanden vóór juli ook meer huizen verkocht? Even kijken, ehm, nee, niet bepaald. Maar wat hierbij wel opvalt is dat er wel een heel sterke daling is ten opzichte van juni het jaar ervoor. The plot thickens… Zou er dan iets opvallends gebeurd zijn in juni en juli 2012, waardoor de cijfers nu een vertekend beeld geven?
De vraag stellen is hem beantwoorden. Op 15 juni 2011 werd de overdrachtsbelasting verlaagd van 6 procent naar 2 procent om de huizenmarkt aan te jagen. Juni 2012 zou de laatste maand zijn waarin de overdrachtsbelasting 2 procent was, waarna deze weer zou worden verhoogd naar het oude niveau. Vandaar dat koopjesjagers nog snel een nieuw huis kochten in juni 2012, waardoor de huizenverkoop kort piekte in juni en in juli tranentrekkend laag was.
Het kan natuurlijk zijn dat de maand juli in andere jaren nog slechter was. De site van het Kadaster biedt daarvoor uitkomst. Kijkend naar de grafiek onder ‘Aantal geregistreerde woningen’, die teruggaat tot 2005, kun je maar één ding concluderen: dit jaar was het het op één na slechtste jaar sinds het begin van de meting. Zelfs aan het begin van de crisis in 2008 werden er nog bijna 18.000 woningen verkocht.
Nee, als je goed naar de grafiek kijkt moet je helaas tot de conclusie komen dat dit jaar tot nu toe nog minder huizen verkocht zijn dan in de jaren ervoor, waardoor dit jaar wel eens het slechtste tot nu toe kan zijn.
Als het niet slechter kan gaan geldt er normaliter nog maar één beurswijsheid: buy on the dip. Op dit moment hebben echter veel potentiële kopers angst om geld uit te geven, of kunnen ze dit niet omdat hun hypotheken onder water staan. Het sentiment is dan ook negatief. Dus om nu al te spreken van een lichtpuntje op de huizenmarkt lijkt mij nog wat aan de vroege kant.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.