1.766
83

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Hulde aan de Finnen

Finland heeft zich gedragen als een slimme ondernemer die zijn zakenpartners het nakijken geeft

“Hulde voor de Finnen”, zei Geert Wilders gisteravond en ik zeg het hem na. Met hun achterbakse truc en met het gebruik van de kleine lettertjes in het Griekenlandakkoord hebben zij laten zien hoe de verenigde Europese politiek zich op ramkoers heeft begeven. Voor Nederland heeft het nog een extra voordeel: opnieuw hebben wij bewijs dat premier Rutte en geld niet zo’n goede combinatie zijn. Hij heeft dit net zo min als die vijftig miljard in de gaten gehad. De Jager misschien wel maar die heeft dan gedacht: “Och, laat maar, dat staat daar voor de vorm”.

Finland heeft zich gedragen als een ondernemer die door en slimmigheidje zijn zakenpartners het nakijken geeft. Zo’n rotstreek wordt niet vergeven en je zult zien dat Helsinki op enig moment een heel akelige rekening gepresenteerd krijgt. En niemand zal de regering daar de eerste tien jaar vertrouwen. Met de giftige adem van hun Ware Finnen in de nek. Hun minister van financiën is nog een sociaaldemocraat ook uit de categorie die het voor de populisten in zijn broek doet.

Dat van die onderpanden is een krankzinnig idee. Eigenlijk zou Griekenland garant moeten staan met concrete bronnen van inkomsten, bijvoorbeeld de opbrengst van de douanerechten. Dat deden ze in de negentiende eeuw wel eens als Zuid-Amerikaanse landen hun schulden niet af konden betalen. Eskadertje erop af, beetje op het presidentieel paleis schieten, akelige deal afdwingen. Napoleon III heeft zelfs wel eens geprobeerd uit zulke kosten te komen door van Mexico een vazalstaat te maken, wat uitliep op een drama van Vietnamachtige proporties. Iedereeen begrijpt dat je daar in de eenentwintigste eeuw – hoe bizar die ook aan het worden is – niet mee kunt aankomen. Daarom hebben de Finnen in feite een miljard uit het Europese noodfonds in bewaring genomen. En dat niet alleen. Zij gaan er ook zaken mee doen. Als Griekenland zijn schulden aan Finland terugbetaalt, dan krijgt het dit bedrag terug plus de ermee geboekte winsten. Dit is een bewijs te meer voor de verwatenheid van de Finse regering want die kan zich niet voorstellen er ook op te kunnen verliezen, zelfs als je staatsleningen koop van spijkerhard geachte landen. Anders is Griekenland dit miljard kwijt zodat er een extra dosis hopeloosheid wordt toegevoegd aan de hopeloosheid van dit ongelukkige land.

Waarom dan toch hulde voor de Finnen? Omdat zij met hun rotstreek – dat wordt met het uur duidelijker – het tapijt wegtrekken onder de Griekse schuldenregeling. Daardoor wordt het onmogelijk een bankroet met kunst en vliegwerk verder uit te stellen.

Daardoor valt aan een structurele oplossing voor de schuldencrisis niet langer te ontkomen. Schuldenlanden zijn maar op één manier te helpen: door het kwijtschelden van (een deel van) de schulden en/of het eenzijdig verlagen van de verschuldige rente-betalingen. Dat noodfonds kan dan gebruikt worden voor een herstructurering van het financiële stelsel in de hele Europese Unie. Want blijf dit onthouden: dat geld uit die reddingsplannen is niet voor de Grieken maar voor banken, verzekeraars, pensioenfondsen en andere investeerders in staatspapier dat zulke lekkere rentes opbracht. Zolang de noordelijke landen blijven ontkennen dat hun financiële sector net zo goed doodziek is, verslavende pijnstillers toedienen in plaats van chirurgisch in te grijpen, komen wij deze crisis nooit te boven.

En als we dan toch bezig zijn, dames en heren, dan vervangen we die gelegenheidsconstructies in Brussel door een degelijke democratisch geordende federatie met een echte grondwet, een echt parlement en een echte begroting die zich met hoofdlijnen bezig houdt en niet met de samenstelling van bepaalde kazen: een confederatie die op weg is naar een federatie.

Hulde aan de Finnen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (83)