518
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hulp aan zieke stakkers, waar is dat goed voor?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Helpen van zieken, tenminste één iemand die er iets aan heeft

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Dit wetenschappelijk nieuwtje mag ik u niet onthouden. Uit onderzoek zou blijken dat het helpen van anderen ziekte en sterfte vermindert. Logisch denk je misschien. Als al die hulp aan arme stakkers geen zin heeft dan kun je er beter mee ophouden. Maar het gaat in dit onderzoek helemaal niet om de ontvangers van de hulp, maar om degenen die de hulp bieden.

Dat is bijzonder, want na twintig jaar onderzoek was nog steeds niet goed bewezen dat ontvangers van hulp er minder ziek door worden of er minder jong door overlijden. Gelukkig is er dan toch iemand die er iets aan heeft. Laten we de liefdadigheid toch alsjeblieft in de wereld behouden. Het ging niet om grote financiële bijdragen, maar om hulp bij vervoer, boodschapjes doen, meegaan naar het ziekenhuis, hulp bij huishoudelijke klusjes, iets repareren en op de kinderen passen bij vrienden, buren of familieleden.

Voor het onderzoek werden 846 mensen gedurende vijf jaar gevolgd. Ze vulden met enige regelmaat vragenlijsten in die voornamelijk over stress gingen. Behulpzaam zijn voor anderen bleek een belangrijke bijdrage te leveren aan het verminderen van stress, en minder stress betekent nu eenmaal minder kans op een reeks vervelende chronische ziekten; van zeg maar diabetes type 2 tot Alzheimer. Gelukkig kun je je bij dat laatste niet meer herinneren dat als je wat socialer was geweest je nu niet in je eentje in een tehuis zat.

Geen flauwe grappen, want goed nieuws moeten we niet al te snel onderuit halen. Dat is met dit onderzoek overigens niet heel moeilijk, want het is op sommige punten nog al vaag. En zelf in te vullen vragenlijsten? Dat is toch niet meer van deze tijd? Nee, laten we er gewoon maar even blij mee zijn. Het zou de oplossing voor een hoop van onze problemen kunnen zijn. Wie bijvoorbeeld vrijwillig een beetje helpt in de zorg maak de zorg goedkoper en heeft zelf minder zorg nodig.

Verander de sociale omgeving en alles wordt beter.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Mannen komen van aarde en vrouwen ook

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)