625
5

schrijfster/journalist

Annemarie Haverkamp is 42 jaar. Geheel onverwacht kwam haar zoon Job in 2004 ernstig gehandicapt op de wereld. Eenmaal van de schrik bekomen, besloot Annemarie in De Gelderlander een column te schrijven over Job. Omdat ze de buitenwereld graag wil laten zien hoe het echt is, het dagelijks leven met een gehandicapt kind. De columns werden gebundeld in twee boeken. Haar eerste non-fictieroman Dolgelukkig zijn wij verscheen 19 oktober 2010 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het taboedoorbrekende boek genereerde veel media-aandacht. Annemarie studeerde culturele antropologie, werkte als redacteur, redactiechef en columnist bij De Gelderlander, was chef van het Arnhem/Nijmegen-magazine Luxity en is nu hoofdredacteur van universiteitsblad Vox.

Hulppaard

Job - veertien - is door een chromosoomafwijking verstandelijk en lichamelijk gehandicapt

hulppaard
Amerikaans hulppaard

Goed nieuws uit België: het hulppaard komt eraan. Het gaat om een minipaard, dat met zijn 70 centimeter niet heel veel groter is dan de bekende hulphond. Voordeel van paard boven hond: hij leeft langer. En het lijkt er ook op, zegt de blinde Monique uit Brugge in Het Nieuwsblad, dat haar nieuwe begeleider zich minder snel laat afleiden. Een hond kijkt op als iemand zegt ‘wat lief’, haar paard reageert niet eens op een onaangekondigde aai.

De hulppaardenontwikkeling heeft al langer mijn belangstelling. In de VS draven al een paar miniatuurtjes rond. Er is een filmpje van RTL waarin we zien hoe een miniatuurpaardje op het commando ‘spring’ achterin een auto hupt. Het baasje is een blinde moslima. Omdat haar ouders een hond onrein vinden vanuit geloofsovertuiging, is ze uitgeweken naar een paard.

In Europa komt het eerste hulppaard er nu dus aan. Het dier gaat straks met Monique mee naar vergaderingen op het werk en naar de supermarkt. Er is nog wel een probleem in België: de wetgeving voorziet niet in blindegeleidenpaarden. Wie met zijn miniros aan de kassa verschijnt, is in overtreding. En hoe zit dat met de poep?
‘Opruimen met een zakje’, zegt Monique. Maar volgens de Amerikaanse paardentrainer uit het RTL-filmpje is dat helemaal niet nodig, omdat je paarden gewoon zindelijk kunt maken.

Ik heb wel eens gedacht aan een hulphond voor Job, die hem zijn speelgoed kan aangeven als hij het heeft laten vallen (deze hulphonden bestaan) zodat wij niet altijd paraat hoeven te staan. Langzaam verschuift mijn interesse nu richting paard. Ik denk dat paarden minder snel verharen en ik dus niet elke dag hoef te stofzuigen. Monique uit Brugge vertelt echter dat haar hulpdier ‘op stal’ staat. Dat is een tegenvaller, want dan kan hij ook geen speelgoed aanreiken. Of Job moet gewoon met zijn toekomstige paard meeverhuizen naar de stal.


Laatste publicatie van Annemarie Haverkamp

  • Ik heb geleefd

    Wat de dood je kan leren over het leven

    maart 2021


Geef een reactie

Laatste reacties (5)