11.865
28

Nynke de Jong...

... Schrijft voor kranten en tijdschriften, voor radio en tv. Online en offline. Deed dat al voor DWDD, Radio 3FM, de Leeuwarder Courant, nrcnext, De Muur, Soigneur, Viva, NRC, RED en Santé.
... Schreef twee boeken: Vrouw en Fiets (met Marijn de Vries) en Vrouw kijkt Sport.
... Is daarnaast ghostwriter en copywriter voor bedrijven en instellingen.

Hutspotvet

Het gebruik van 'kankervet' en 'kankerlauw' houdt maar niet op

Nu we toch bij het einde van het jaar aangekomen zijn, wil ik graag nog even afrekenen met de aller domste taalontwikkeling van de afgelopen jaren. Het is het meest debiele stukje taalverloedering van Nederland. Het is nog dommer dan al die mensen die ‘me’ zeggen wanneer ze ‘mijn’ bedoelen.

Ik heb het over die mensen die het woord ‘kanker’ gebruiken als bijvoeglijk naamwoord.

Als je dit nog nooit gehoord hebt: prijs jezelf gelukkig. Maar dan zal ik het even uitleggen. Je hebt tegenwoordig jongeren -tieners en twintigers die zichzelf buitengewoon gangster en gaaf vinden- die alles ‘kankervet’ vinden. Of ‘kankerlauw’. Die met een ‘kankerbus’ naar hun ‘kankerschool’ moeten.

Kanker kan dus in hun ogen een positieve en een negatieve connotatie hebben. Oftewel: het is gewoon een stopwoordje waarvan ze allang de werkelijke betekenis niet meer van kennen.

Ik heb het een tijdje getolereerd. Dacht: het waait wel weer over. Zo gaat het altijd met hypes. Op een gegeven moment zal er een invloedrijke rapper of een hippe BNN-presentator opstaan die zal besluiten dat ‘kanker’ niet meer hip is, en die snel een nieuw stopwoordje zal bedenken. Voor je het weet beslist De Jeugd van Tegenwoordig dan dat ‘hutspot’ ineens het nieuwe hippe woord is, en dan vinden we alles ineens ‘hutspotvet’ of ‘hutspotlauw’.

Maar deze kankertrend houdt maar niet op. Terwijl de grens al bereikt is. Laatst stond ik naar een optreden van een onbekende Nederlandse hiphopgroep te kijken. Toen de DJ zijn laatste beats had weggedraaid, riep een van de rappers: ‘Kankerbedankt Utrecht! Kankerbedankt!’

Kankerbedankt.

Ik boog verdrietig het hoofd.

En ik besloot dat we dit niet mee gaan nemen naar 2014. Dat we allemaal opgelucht afscheid nemen van het woord ‘kanker’ als bijvoeglijk naamwoord. Kanker zal weer gewoon zijn wat het altijd al was: die verschrikkelijke ziekte die zoveel mensen verdriet en angst en onrust geeft. Dat woord dat je alle hoop kan ontnemen. Dat woord dat totaal misplaatst is wanneer het uitgesproken wordt op een festivalpodium door een poldergangster in een afzakkende spijkerbroek.

Nooit meer kanker. Dat zou ik echt hutspotvet vinden.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Nynke de Jong en in de Leeuwarder Courant

Geef een reactie

Laatste reacties (28)