Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huurders betalen bij Donner de rekening

  •  
13-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het kabinet bouwt een exclusief, omgekeerd getto dwars door Nederland heen, waar mensen met lage en middeninkomens niet meer in komen
De brief met daarin de woonvisie van Donner leest als een geloofsbelijdenis. Het eigen woningbezit wordt opgehemeld. Daar is niks mis mee, maar de mensen met een woning die zij niet bezitten – huurders dus – betalen de rekening. En die is huizenhoog.
Door een wijziging van het puntenstelsel kunnen huren van woningen binnen de ring (in Amsterdam, red.) met ruim 120 euro stijgen. Segregatie is maar één van de gevolgen van dit beleid.
Een deel van de woningen die nu onder de huurbescherming vallen, valt straks in de vrije sector. Splitsing, samenvoeging en nog verder stijgende huren zullen het gevolg zijn. Op deze manier bouwt het kabinet een exclusief omgekeerd getto dwars door Nederland heen, waar mensen met lage en middeninkomens niet meer in komen. Verder wordt de huurtoeslag tot 2015 met 150 miljoen gekort en komt het kabinet vanaf 2014 met een nieuwe heffing voor de corporaties van meer dan 750 miljoen.
Nu hebben wij als SP genoeg kritiek op corporaties, maar het geld daar weghalen betekent minder onderhoud, minder betaalbare woningen en minder investeren in een veilige, fijne buurt. Het wrange is dat huurders daarmee een groot deel van de 2 miljard huurtoeslag mogen ophoesten, terwijl het kabinet niets doet aan de 10 miljard euro die omgaat in de hypotheekrente-aftrek.
Als al deze plannen doorgaan, is dit het definitieve einde van de sociale volkshuisvesting. De meest fundamentele zorg voor mensen – een fatsoenlijk dak boven hun hoofd – is dan niet meer gegarandeerd. Want de markt bouwt voor winst, niet voor mensen. De regering heeft geen enkel oog voor het moois wat zij nu aan het afbreken zijn. Amsterdam is één van de weinige wereldsteden waar mensen uit alle inkomenslagen nog op fietsafstand van het centrum kunnen wonen. Dat is niet iets wat je af moet schaffen, maar iets waar je trots op moet zijn. Bovendien is een gemengde buurt, met mensen van verschillende leeftijd, opleidingsniveau, geloof, afkomst en interesse, een belangrijke voorwaarde voor samen leven.
Deze regering probeert het geld wat ze tekort komt, door een crisis waar de meeste mensen part noch deel aan hebben, te halen bij ouderen, chronisch zieken, gehandicapten, jongeren en ook de huurders. Dit zal leiden tot een tweedeling in het land en zeker in Amsterdam. Het is tijd om het verzet te bundelen. Laat Amsterdam een stad voor iedereen blijven. Wij staan klaar om met u de strijd aan te gaan. Eén voor allen en Amsterdam voor iedereen!
Dit artikel stond in oktober 2011 in de Huurderskrant van de Huurdersvereniging Amsterdam

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.