464
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Ieder pondje gaat door het winkelwagentje

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: boodschappen doen met honger echt geen goed idee

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het is een oude wijsheid van diëtisten; stel je bezoek aan de supermarkt niet uit tot het moment dat je gaat koken, want dan ben je hongerig en gooi je alles in je mandje. Deze wijsheid wordt bevestigd door onderzoek, maar het blijkt nog wat dramatischer zijn dan je had gedacht. Meer kopen is immers niet zo’n ramp als het om verse groenten en fruit gaat, maar dat gebeurt niet: mensen met honger die gaan winkelen kopen meer energie (calorieën), niet meer voedsel. Er komt meer ijs in het boodschappenkarretje.

De helft van 68 mensen die gingen winkelen kregen crackers te eten om de honger te stillen. Daarna mochten ze winkelen in een nagebouwde supermarkt. In de mandjes van mensen met ‘honger’ lagen meer producten met daarin veel calorieën. Iets vergelijkbaars werd nog eens herhaald met 82 ‘echte’ winkelende mensen en weer lagen de karretjes vol met voedingsproducten die je verstandiger wijs niet zou moeten nemen.

De onderzoekers stellen dat het lichaam het verschil niet weet tussen echte honger en de honger die ontstaat omdat je je eten te lang hebt uitgesteld en het kiest in geval van nood voor energie. Daarom zou vasten ook een onverstandige methode zijn om af te vallen en ook crash-diëten zorgen er op den duur voor dat je meer binnenkrijgt dan goed voor je is. Deskundigen zeggen ook dat je niet alleen op die specifieke dag dat je hongerig was en ging winkelen verkeerde voedselkeuzes maakt, maar dat dat ook de daarop volgende week gebeurt.

Dus net gegeten? Ga dan winkelen. Of heb je dan geen zin omdat je vol zit?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Niet alleen naar pillen grijpen bij ADHD

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)