1.878
44

Tweede Kamerlid PvdA

Iedere Nederlander recht op breedband

Binnen 5 jaar moet iedere Nederlander een supersnelle internetverbinding kunnen krijgen tegen een gereguleerd tarief

Vanaf 1 januari 2011 moet iedere Nederlander recht krijgen op een breedbandverbinding. Dat voorstel heb ik vandaag gedaan in een debat in de Kamer over ICT. In 2015 moet iedereen een 100 Mbps-verbinding kunnen krijgen.

Op dit moment heeft elke Nederlander recht op een telefoonverbinding. Via de zogenaamde ‘Universele Dienstverplichting’ moet KPN iedereen aansluiten. 
In enkele Europese landen wordt de Universele Dienst aangepast. In Finland, Zweden en Spanje krijgen mensen recht op een breedband internetverbinding. In Finland en Zweden loopt de snelheid van die verbinding op naar 100 Mbps in respectievelijk 2015 en 2020. 
Nederland zou dezelfde ambitie moeten koesteren als Finland. Binnen 5 jaar moet iedere Nederlander een supersnelle verbinding kunnen krijgen tegen een gereguleerd tarief. Ook mensen die in dunbevolkte gebieden wonen. De kosten van de aanleg moeten de aanbieders samen delen via het zogenaamde UD-fonds. Daarin storten aanbieders een deel van de winst van aansluitingen in dichtbevolkte delen van het land. Zo kunnen ook aansluitingen in dorpen en buitengebieden worden gefinancierd. Zodoende krijgt elke Nederland toegang tot internet met een supersnelle verbinding en hoeft geen kind in Nederland op te groeien zonder deze nieuwe mogelijkheden. 
Door deze ambitie te formuleren, behoudt Nederland een stevige positie in de wereld. Bedrijven kunnen nieuwe toepassingen als eerste in Nederland uittesten, waardoor Nederland als land voor innovaties en nieuwe ontwikkelingen aantrekkelijker wordt. Kinderen gaan snel internet net zo normaal vinden als elektriciteit en water. Met deze ambitie blijft Nederland samen met Finland tot de koplopers van Europa behoren. 
Met dit voorstel ga ik een stapje verder dan de Taskforce Breedband die gisteren zijn rapport uitbracht. De commissie Crone kwam al met een reeks goede voorstellen om de aanleg van breedband te versnellen, maar concludeert dat in 2020 nog altijd 10% van de Nederlanders geen supersnel internet zal hebben. 

Geef een reactie

Laatste reacties (44)