843
31

Journalist, schrijver

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn won ze de Looier Debutanten Prijs. Haar nieuwste boek is 'Man is stoer, vrouw is hoer' en gaat over de wereld van prostitutie, loverboys en vrouwenhandel.

Iedereen schrijver!

Redigeren en uitgeven? Allemaal overbodige vakken. Doe het lekker zelf!

Het begint al een trend te worden: mensen zetten hun gedachten op papier, laten dat nauwelijks redigeren, geven het in eigen beheer uit en noemen zichzelf ‘schrijver’. Misschien ben ik niet trendy genoeg, maar ik begrijp het niet. Als je een muurtje metselt, noem je jezelf ook geen metselaar, toch?

Veel van de boeken die in eigen beheer verschijnen zijn niet eens van die mooie muurtjes. Vaak zitten er overal gaten in, omdat de zogenaamde vakman niet aan de afwerking of de juiste verhouding voor zijn cementspecie heeft gedacht. Als je al kunt schrijven, kun je natuurlijk ook zelf redigeren en zelf uitgeven. Allemaal overbodige vakken. Het printen van een boek is tegenwoordig vrij goedkoop, maar dat laten de nieuwgeboren schrijvers meestal wel aan een drukker over. Niet omdat het een vak is natuurlijk, maar omdat ze er zelf de machines niet voor hebben.

Vandaag las ik in de krant een groot interview met een nieuwe schrijfster. Een boek over de ziekte van haar vader, uitgegeven door uitgeverij Free Musketeers. Tot nu toe niets nieuws onder de zon, aangezien heel veel van die zelf uitgegeven boeken over ziektes gaan. Wat wel bleef hangen was een opmerking van de schrijfster dat het om een dagboek ging, dat ze het zo gelaten heeft en om het met haar eigen woorden af te ronden: “Een goed boek schrijven komt later nog wel eens.”

Ik wil even iets bekennen. Ik heb laatst voor het eerst een klein muurtje gemetseld. Was helemaal niet slecht. Ik ben dus een metselaar! Een echt goede muur metselen komt later nog wel eens.

Volg Maria Genova ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (31)