290
0

conservator, De Eendenman

Kees Moeliker (1960) werkt al twintig jaar bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij stond aan de wieg van het museum toen het eind jaren ’80 van de vorige eeuw huisvesting vond in Villa Dijkzigt en een nieuwe toekomst tegemoet ging. In de beginjaren verzorgde hij de museumlessen en rondleidingen voor schoolklassen, later werd hij conservator en hoofd communicatie. Moeliker combineert (precies genoeg) inhoudelijke kennis, gevoel voor humor en publiciteit zodanig dat het NMR regelmatig in het nieuws komt. Een onbetwist hoogtepunt was zijn publicatie over het eerste (wetenschappelijk gedocumenteerde) geval van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend, waarmee hij in 2003 de felbegeerde Ig Nobelprijs won. Ook zijn ingeving om de Dominomus tot museumstuk te verheffen, en de oproep om ‘de laatste’ schaamluis aan het museum te schenken trokken nationaal en internationaal grote mediabelangstelling.

Ig Nobelprijswinnaar Andre Geim ontvangt Nobelprijs

Van zwevende kikker tot Nobelprijs

Er is nog hoop. Vandaag werd bekend dat Andre Geim en Konstantin Novoselov de Nobelprijs voor de Natuurkunde krijgen voor hun ontdekking van grafeen, door met een stukje Scotchtape een superdun schilletje grafiet van een potloodpunt af te trekken.

Andre Geim deed meer opmerkelijk onderzoek. Bijvoorbeeld het laten zweven van kikkers in een ultra sterk magneetveld, samen met Sir Michael Berry. Voor dat onderzoek (‘Of flying frogs and levitrons’ Eur. J. Phys. 18: 307-13) werden Berry en Geim in 2000 bekroond met de Ig Nobelprijs voor de natuurkunde. Andre Geim is daarmee de eerste Ig Nobelprijswinnaar die (als individu) ook een Nobelprijs heeft gewonnen. [Overigens wordt Michael Berry ook genoemd als mogelijke Nobelprijswinnaar.] Achtergronden van het zwevende kikkeronderzoek, met de motivatie van Geim en Berry om de Ig Nobelprijs te accepteren zijn hier te vinden.
Ik heb Andre Geim één keer ontmoet, in 2005 in Manchester tijdens de Ig Nobel Tour of the UK. Hij voegde zich toen als Ig Nobelprijswinnaar bij een wonderlijk gezelschap van andere – meest Britse en Nederlandse – Igwinnaars en legde toen met passie en breed gebarend uit hoe hij kikkers liet zweven. Dat moment fotografeerde ik.

Deze bijdrage verscheen ook op de weblog van Kees Moeliker

Geef een reactie

Laatste reacties (0)